A főtt burgonya, vagy a krumplipüré ízesítésén túl olyan konyhai műveletek során is jó hasznát vehetjük a sónak, mint a tojások frissességének ellenőrzése vagy éppen a durvább szennyeződéssel borított serpenyők tisztítása. Harold McGee amerikai írónak, az élelmiszertudományok egyik neves császárának hála most megtudhatunk tíz olyan zseniális konyhai trükköt a sóval, amit ezen túl mindenkinek ismernie és alkalmaznia is kell- írja a Fine Dining Lovers.
1. Tojások frissessége
Ez a teszt pofonegyszerű. Nincs más dolgunk, mint egy fazékba, lábasba, vagy bármilyen edénybe vizet engedni, abba egy jó adag sót szórni, majd mehet bele a tojás. Ha friss, akkor elsüllyed, ha már régi, akkor bizony a víz tetején fog lebegni.
2. Szeletelt gyümölcsök
Ha nem szeretnénk, hogy a szeletet gyümölcseink idő előtt megbarnuljanak, akkor áztassuk őket sós vízbe.
3. Tiszta sütő
Mindenkivel előfordult már, hogy sütés közben bizony kilöttyent egy kevés zsír vagy olaj, és ráégett a sütőre. Nos, ebben az esetben sem kell méregdrága súrolószerekre költenetek, hanem elég, ha az ételmaradékot megszórjátok egy kevés sóval, majd miután kihűlt a sütő, egyszerűen csak letörlitek a szennyeződést a felületről.
4. Öntöttvas serpenyők tisztítása
Ezeket a serpenyőket már csak a súlyuk miatt sem egyszerű a mosogatóban tisztára súrolni. Ám ha egy kis sós vízzel próbáljátok ledörzsölni az odaégett ételmaradékot, akkor máris könnyebb dolgotok lesz. A szennyeződéseken túl a rozsdafoltokat is leszedi, de a rézedényeket is újjá varázsolja.
5. Kártevőirtás
Sokszor okoznak fejfájást (nem csak) a konyhában a különféle rovarok. Ha viszont sót szórunk az útjukba, akkor pillanatok alatt búcsút inthetünk nekik.
6. Vörösboros folt
Bármennyire is hihetetlen, de a vörösbor által hagyott foltokkal is könnyedén veszi fel a harcot ez az alap hozzávaló. Nincs más dolgotok, mint egy szivacsot átitatni a só és egy kevés víz keverékével, majd kidörzsölni a pecsétet a textíliából.
7. Az omlós hús titka
Ha rövid időre egy könnyed sóoldatba áztatjuk a húst, akkor az sütéskor még puhább lesz. A pulykahúsok esetében is kiválóan alkalmazható.
8. Halsütés
Ha halsütésre készültök, akkor érdemes az elkészítés előtt egy közepes sóhéjat képezni rajtuk. Ebben az esetben biztosak lehettek abban, hogy nem fog kiszáradni a húsuk.
9. Vágódeszka tisztítása
Ha szeretnénk a vágódeszkákat is jó alaposan megtisztítani, akkor 1-2 kiskanál nagyobb szemű só és egy fél citrom levének keverékével dörzsöljük át a koszos felületet. Az eredmény szembetűnő lesz.
10. Kemény tojáshéj
Ha tojásfőzés közben egy kevés sót adunk a főzővízhez, akkor forrás közben a tojáshéj nem fog megrepedni.