Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

13 kincset érő konyhai trükk, amit főzőiskolában tanítanak

default user icon
MME
Hogy miért iratkozz be egy főzősuliba? Mert ott mindig jó a hangulat és finomakat főztök... Ha ez nem lenne elég, rengeteg olyan trükköt mutatnak a séfek, amik megkönnyítik az otthoni főzést és garantáltan finomabb lesz a végeredmény a családod és barátaid nagy örömére. Mutatjuk a legjobb trükköket.

1. A só néha minden megold

A szénné égetett ételek persze nem lesznek egy kis sótól finomak, ám ha túl lágynak, íztelennek érzed az ételt, ha úgy véled, még valamilyen fűszer nagyon hiányzik belőle, általában bőven elég, ha kicsivel több sót használsz. Az igazán ízletes, zamatos ételek kulcsa, ha a főzési folyamat minden szükséges részén és a végén is sóval ízesítesz – és nem mindenféle fűszerrel, mint gondolnád.

2. Cukor is kell...

Egy csipet cukor fokozza az egyébként sós ételek ízét. Biztosan tudod, hogy vannak olyan ételek, amelyek többször melegítve az igaziak. Ennek oka az ételben hűlés hatására beinduló kémiai folyamatok, amelyek az ízek keveredését, összeérését okozzák. Néha azonban nincs idő ezt az érési folyamatot megvárni: ekkor jöhet a pici cukor. A cukor ugyanis felgyorsítja az érlelődési folyamatokat, így gyorsan elérheted a kívánt ízharmóniát.

3. A szószokhoz a végén adj hideg vajat

Az éttermekben felszolgált szósz – szerencsés esetben – fényes és gazdag textúrájú. Ez azért van, mert tálalás előtt közvetlenül hideg vajjal ízesítik. Ha legközelebb otthon szószt készítesz, próbáld ki!

4. Figyelj a serpenyőre

Amikor serpenyős ételeket készítesz és több munkafolyamatot kell ugyanabban a serpenyőben elvégzeni, kimosod vagy kitörlöd a megégett hús- vagy zöldségdarabokat? Nagy hiba! A serpenyő aljára ragadt kis barna maradékok teszik a serpenyős szószokat olyan ízletessé. Ahelyett, hogy eltávolítanád ezeket, inkább öntsd fel borral vagy alaplével, és máris igazán ízletes alapot készítettél a szósznak.

5. Sütés előtt teljesen szárítsd meg a húsokat

Legyen szó csirkehúsról vagy tengeri herkentyűkről, a szárítás biztosítja, hogy ropogós, aranyszínű legyen a végeredmény, amely ráadásul nem tapad a serpenyőhöz. Ezért sütés előtt mindent törölj át papírtörlővel, vagy hagyd néhány órára a hűtőben száradni.

6. Pirítsd meg a dióféléket

A maximális íz érdekében mindig pirítsd meg a dióféléket, mert ez kiemeli az ízüket, és karakteresebbé teszik az ételt. Sütheted forró, száraz serpenyőben alacsonyabb hőfokon, vagy sütőben 10-15 percig 180 fokon.

7. Vendégeket vársz? Ne bonyolítsd túl a főzést!

Ha nagyobb társaságot látsz vendégül és a célod nem a kulináris tudásod bemutatása, válaszd a könnyebb utat és készíts egyszerű ételt! Különösen, ha együtt szeretnél lenni és enni a vendégeiddel és nem a konyhában tölteni az időt... A sült húsok, halak, saláták és tésztaételek biztos befutók ilyen alkalmakra, és a vendégek kiszolgálása is gyerekjáték.

8. A tésztát kevered a szószhoz

A tésztát főzés után tedd át a szószba és keverd el alaposan, így sokkal finomabb lesz az étel. A tészta ilyenkor szinte vonzza a szószt, rengeteg ízt magába szív. Ha a szósz sűrű, adj hozzá keveset a tésztafőző vízből: így nemcsak jó állagú de gyönyörű fényes is lesz.

9. A tojást süsd lassú tűzön 

A rántotta túl száraz és gumiszerű lesz, ha magas hőfokon sütöd. Ha tökéletes rántottát szeretnél készíteni, alacsony hőfokon süsd, és soha nem melegítsd fel annyira a serpenyőt, hogy teljesen átforrósodjon, olyankor ugyanis könnyen megpirul a tojás.

10. Pácolt a húsokat

Az igazán finom sült húsok nem szárazak, a titok pedig a pácolás. A sós pác lédússá, zamatossá teszi a húsokat.

11. Légy türelmes steaksütésnél

Sütés közben nem szabad állandóan rázogatni, forgatni a húsokat. A tökéletes steak titka a türelem! Folyamatos magas hőmérsékleten süsd a húst, fordítsd meg egyszer és folytasd a sütést. Amikor a hús kész, szinte elválik a serpenyőtől –  nincs szükség arra, hogy kapargasd. És hagyd pihenni tálalás előtt pár percig: a nedvesség így eloszlik, és amikor felvágod, nem szárad ki.

12. Legyen éles a kés, amivel dolgozol

Életlen késsel nem lehet dolgozni a konyhában: nem tudsz szépen dolgozni, ráadásul balesetveszélyes is. Rendszeres időközönként vidd el, és éleztesd meg a késeidet!

13. Mindig legyen nálad törlőruha

Biztosan látod, hogy a főzőműsorokban a szakácsok derekán mindig lóg egy törlőruha. Erre azért van szükség, mert így zökkenőmentesen dolgozhat, időt takaríthat meg. A konyhában mindennek a helyén kell lenni, mielőtt főzni kezdenél – a törlőruha része ennek a filozófiának.

Olvasd el ezeket a praktikákat:

Ezek is érdekelhetnek

Friss