Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Konyha ötletek mindenféle házigazdának

Ha te is épp költözés előtt állsz és neked is fontos a konyha elrendezése, akkor olvass bele konyha ötleteinkbe, mert garantáltan találsz hasznos kérdéseket és praktikumokat. De milyen is az álom konyha? Mennyit számít a konyhabútor minősége? Egyáltalán, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor a konyhánkat tervezzük? Ha pedig albérletről van szó, megéri befektetni a konyha praktikussá tételébe?

Lakáskereséskor az egyik elsődleges szempont a konyha kialakítása, tudtuk meg a Flatfy csapatától. A Flatfy egy nemzetközi keresőmotort kidolgozó startup, ami egy helyre gyűjti az eladó ingatlanokat, kiadó lakásokat és szobákat, valamint irodákat. Tapasztalataik alapján mindegy, hogy a kereső személy mennyi időt tervez eltölteni a helyiségben, a konyha elrendezése és külcsínye akkor is meghatározó szerepet játszik az emberek életében. Sokan a praktikumot részesítik előnyben, míg mások a vendégfogadási lehetőségekre épít, míg valakinek csak az a fontos, hogy a térrel hogy játszik optikailag a terület. Cikkünkben különböző konyha ötleteket gyűjtöttünk össze mindenféle igénynek, házigazdának, használatnak megfelelően.

Az aranyszabály

Minden igényt és életstílust megelőz a konyhák aranyszabálya, a háromszög konyha elrendezés. Ennek alapja, hogy a hűtőszekrény, a tűzhely és a mosogató által közrefogott háromszög egyes csúcsai megfelelő távolságra legyenek egymástól, könnyen megközelíthetőek legyenek, és minden kéznél legyen. Ezen túl beszélhetünk még egysoros, kétsoros, L-, G-, U alakú konyháról, valamint sziget-konyháról is, és amíg mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, de minden esetben alkalmazkodniuk kellene a háromszög aranyszabályhoz. 

Az utóbbi években nagyon népszerűek lettek az amerikai konyhás nappalik, azaz az egy térben levő konyha-nappali variációk, ezek pedig már a legtöbb új építésű lakásban megtalálhatóak. Régen azonban sokszor az étkező is külön helyiséget foglalt el, vagy maximum egy kis sarok volt étkezésre dedikálva a konyhában, de vannak, akik inkább ezt preferálják. 

Érdemes bizonyos szempontokat figyelembe venni lakáskeresés előtt, hogy biztosan tudjuk, milyen konyha illik hozzánk. Fogadunk-e vendégeket? Milyen gyakran? Csak italozni fogunk, vagy főzni is fogunk rájuk? A főzés egy közös élmény legyen, vagy csöndben, nyugodtan történjen egy másik szobában, ami lehetőséget ad az elvonulásra is? A konyhasziget munkafelületként is üzemel majd, vagy lesz külön dolgozószoba? Minden nap főzünk, vagy elsősorban melegítjük ott a rendelt ételt? Ott tárolunk mindent, vagy lesz külön spájz?

A vérbeli házigazdáknak

Van, aki él-hal a társaságért, és minden héten legalább egyszer megfordul valaki a lakásán. Legyen szó szingli partiarcokról vagy friss házasokról, netalántán családosokról, a vérbeli házigazdák álom konyhája minden bizonnyal egy amerikai konyhás megoldásban rejlik. Akár konyhaszigettel felszerelt, akár egy bárpulttal elválasztott, vagy étkezőasztallal félbeszakított helyiségről legyen szó, a társasági emberek szeretnek mindig a középpontban lenni, a poharakat mindig újratölteni, és felvágni a kulináris élményekkel is. De egy borozós estére is kiváló helyszín lehet a modern konyhák kialakítása, ha pedig az egyik házigazda mégis külön szobába kényszerül a konyha elrendezése miatt, a másik addig is szóval tudja tartani a többieket.

Magányos farkasoknak

Az egyedülálló vagy zárkózott párok, akik évente egyszer nyitják meg otthonukat kívülállóknak gyakran részesítik a régies konyhákat előnyben, ahova el lehet vonulni, és a főzés zaja elszigetelődik a lakás többi részétől. Persze mindig vannak kivételek, hiszen van, akit nem zavar a másik állandó jelenléte, ha pedig valaki egyedül él, valószínűleg nem engedhet meg magának egy különálló konyhát, és több lehetőség is rejlik egy modern konyhában hosszútávon. Ilyenkor érdemes végiggondolni, ki fogja a legtöbb időt a konyhában tölteni, mennyire lesznek kihasználva a felkínált lehetőségek, valamint, hogy megéri-e pénzt fektetni a helyiségbe. 

Ha csak havonta egyszer főz is valaki, akkor is fontos, hogy minden kéznél legyen, ne kelljen valamit órákig keresgélni vagy sámlira állni, hogy elérjünk valamit a legfelső polcon, ami létszükséglet. Beköltözéskor mindig érdemes plusz egy napot a konyhafelszerelés elrendezésének átgondolására és berendezésének szentelni, és megbizonyosodni róla, hogy minden adott a kényelmes főzéshez. Elvégre a lakásavató buli egyik központi helyszíne lesz!

5 TIPP A TÖKÉLETESEN RENDSZEREZETT ÉS ÁTLÁTHATÓ KONYHÁÉRT!>>> 

5 DOLOG, AMIT ÉRDEMES NAPONTA TISZTÍTANI A KONYHÁBAN>>> 

Ezek is érdekelhetnek