Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Konyhája tervezésekor ne feledkezzen meg a praktikumról

default user icon
MME
Ma az új konyha az egyik legnagyobb befektetés a háztartási berendezések terén. A konyhák a meghatározóvá válnak a többi helyiség mellett, amely magában foglalja a nappalit, konyhát, étkezőt és egyre gyakrabban az irodát. Ügyeljen azonban arra, hogy ne felejtse el a dolgok praktikus oldalát a csúcsdizájn iránti vágy miatt.

Valóban van értelme a konyhát a nappalival kombinálni?

Ha új ház építését vagy meglévő ingatlan felújítását tervezi, akkor azt is befolyásolhatja, hogy hol kerüljön elhelyezésre a konyhabútor. A jelenlegi trend a nappaliban elhelyezett konyhaszekrények, illetve egy központi többcélú helyiség. Gyakorlati szempontból egy ilyen megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.


Konyhabútor szettek - Fotó: https://pexels.com/

Az előnyök valószínűleg nyilvánvalóak. Aki épp főz, az a személy nincs kihagyva a történésekből. Beszélhet másokkal, és szükség esetén könnyen segítséget kérhet valakitől. A modern konyhák is remekül néznek ki, és kár egy külön helyiségben elrejteni, ahol a konyha rejtve marad a látogatók szeme elől. Az összekapcsolással alapterületet takaríthatunk meg, és így csökkenthetjük az új ingatlan építési költségét.

Hátránya a konyha a nappaliban

De gyakorlati szempontból a nagy helyiségben lévő konyhának van egy nagy hátránya, amelyet megsokszoroz, ha gyakran szeret főzni. Főleg azok, akik serpenyőben készítenek steaket és más gyorsételeket, tudják jól, hogy a konyha szó szerint megtelik füsttel. Ráadásul mindenhol érezhető az étel illata, főleg olajban sütésnél, vagy ha valami elromlik, nem biztos, hogy teljesen kívánatos helyzet.

Míg egy kicsi, zárt konyhát könnyedén kiszellőztethet – elsősorban páraelszívóval, másodsorban nyitott ablakon keresztül –, addig egy nagy helyiség esetében sokkal bonyolultabb a helyzet. A füst és a szag gyorsan mindenhová eljut, és bosszantja a háztartás többi tagját és a potenciális vendégeket. Ráadásul a páraelszívó a háztartás felének zajos lesz, és főleg télen még a nyitott ablakon keresztüli szellőzés sem kellemes.

Ezért ha a dolgok praktikus oldalát tartottuk prioritásnak, javasoljuk, hogy a konyhát tartsuk külön a nappalitól.

Óvakodjon a fényes felületektől

A konyha az a helyiség, ahol az előszoba mellett a leggyakrabban előfordulhatnak szennyeződések. Főzés közben a héjak és egyes összetevők a padlóra eshetnek. Még a tűzhely vagy az egyes szekrények, fiókok piszkosságát sem kerülhetjük el.

Természetesen a konyhában sem nélkülözheti a rendszeres takarítást. De ha legalább egy kicsit szeretné megkönnyíteni a helyzetet, kerülje a fényes felületeket. A matt felület sokkal elnézőbb a zsírral és a különféle nyomatokkal szemben. Ez vonatkozik a bútorokra, a készülékekre és a csapokra. Nem szabad megfeledkeznünk a padlóról és a csempéről sem.

A konyhabútor elrendezése

A konyhabútor egyes elemeinek kialakításakor gondoljon a praktikumra is. A kialakításnak meg kell felelnie az étel elkészítési folyamatának. Így a szoba egyik végén lesz egy hűtőszekrény, majd egy munkalap, egy mosogató, egy tárolórész és egy tűzhely sütővel.

(X)

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss