Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Könnyű ricottatorta - liszt nélkül

Egy jó desszert sokféleképp lehet könnyed vagy igazán könnyű. Ha nem bonyolult a készítése, könnyű az állaga, mégis krémes, ráadásul olyan ízek is életre kelnek benne, amelyek különlegessé teszik, igazi könnyű (és persze ellenállhatatlan) finomságot varázsolhat az ember az asztalra.

A túrótorta, amit azért mostanában - nyilván a számtalan angolszász tv-műsor, recept hatására - egyre többen sajttortának is neveznek, egyike a legnagyszerűbb könnyű desszerteknek. Nem áll persze ez messze a valóságtól a sajttorta elnevezés, hisz a különféle túrók végső soron a sajtfélék népes családjához tartoznak, számomra valahogy mégis komfortosabb a túrótorta elnevezés. A hagyományos túró mellett vagy helyett ehhez az édességhez kiváló alapanyag a ricotta, amitől még édesebb, selymesebb lesz a desszertek állaga. Ha pedig ehhez egy jó porciónyi édes sajtkrém, nevezetesen mascarpone is csatlakozik, valósággal ellenállhatatlan finomság kerülhet ki a sütőből. Így persze már nem is annyira a túrótorta, mint inkább a mascarponés ricottatorta elnevezés illik hozzá. Persze ennél sokkal, de sokkal fontosabb, hogy valami hihetetlenül ízletes!

Lényegében minden hozzávalót összekeverek, megszórom egy kis kandírozott gyümölccsel, és máris kész az ínycsiklandó finomság! Vagyis majdnem, hisz a sütőnek is el kell végeznie a dolgát.

A vörös áfonya, ami tulajdonképp amerikai tőzegáfonya (ha az ember ragaszkodna a pontos nevekhez, de hát senki sem hívja így), ma már aszalt kivitelben mindenütt elérhető. Tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, és amellett, hogy valóban egészséges, csodás aromákkal is rendelkezik - és igencsak sokrétűen használható. Ezúttal bőven került ebből a remek aszalt gyümölcsből a tortába és a tetejére is.

A könnyedséget tovább fokozandó nem használtam hozzá lisztet, hanem jóféle vaníliás pudingporral helyettesítettem, de csak kevéssel. A torta valójában a habbá vert tojásfehérjének köszönhetően emelkedik fel majd sütés közben. Mivel sem sütőpor, sem szódabikarbóna vagy más emelkedést elősegítő adalékanyag nem került bele, a tészta természetes tulajdonsága, hogy a sütőből kivéve kissé csökken a magassága. Ettől azonban nem kell megijedni, így is magas - és pompás csemege! Az elkésztés során arra érdemes ügyelni, hogy a ricotta és a mascarpone a felhasználás előtt annyi idővel kerüljön ki a frizsiderből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, így lehet velük igazán jól dolgozni ennél a süteménynél. A többi gyakorlatilag elronthatatlan!

Könnyű ricottatorta vörös áfonyával – liszt nélkül

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű, levehető peremű tortaformához:
25 dkg krémes ricotta
25 dkg mascarpone (szobahőmérsékletű)
3 db közepes méretű tojás szétválasztva
12 dkg átszitált porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor (főzéssel készülő, hagyományos)
10 dkg aszalt vörös áfonya
1 csipet só
+ vaníliával kevert porcukor a tálaláshoz

Elkészítés: A tortaforma alját és oldalát sütőpapírral bélelem, a sütőt 175 fokra előmelegítem.
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verem, félreteszem.
A tojások sárgáit elektromos habverő segítségével a porcukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverem. Ez nagyjából 5 percet vesz igénybe, jól működő háztartási gép esetén. Folyamatos keverés mellett előbb a ricottát adom a keverékhez, majd a mascraponét, végül pedig alacsonyabb fokozatra kapcsolva, hogy ne szóródjon szét a könnyű pudingpor, alaposan elkeverem benne azt is. Ha ezzel elkészültem, laza csuklómozdulatokkal, egy méretes kanállal beleforgatom a fehérjehabot és az áfonya felét. Ha túlságosan száraz lenne a vörös áfonya, érdemes előzetesen 15-20 percre langyos vízbe áztatni!
Ha minden együtt van, mehet az egész az előkészített tortaformába. Szépen egyenletesen elosztom benne a ricottás keveréket, óvatosan a konyhapulthoz ütögetem, hogy a felesleges levegő eltávozzon.
Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt világosra sütöm. A sütési időt jelentősen befolyásolja a sütő teljesítménye, ezért akár 5-10 perces eltérések is lehetnek, érdemes tűpróbát végezni! Ha nem ragad a tűre a torta közepe, de még szinte rezeg, el is készült. Túlsütni nem érdemes, mert kiszáradhat.

Ha kész, vaníliával kevert porcukorral és a félretett áfonyával díszítem, rácson hagyom hűlni. Langyosan, hidegen egyaránt ellenállhatatlanul finom!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss