Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Könnyű joghurtos édességek

A nyár szinte hozza magával a könnyű desszerteket. Ott a sok friss gyümölcs, amiből az ember szívesen készít valami könnyed édességet, úgy hogy megőrizze a gyümölcs ízét és lehetőleg egészséges alapanyagokból készüljön.

A nyári desszertek remek alapanyaga a joghurt. Használhatjuk kevert piskótákhoz, készíthetünk belőle tölteléket, de fagylalthoz és gyümölcssalátához is nagyszerű, remek pohárkrémnek, hogy a sütés nélküli joghurtos tortákat már ne is említsük. Gyerekeknek kiváló fagyi lehet a gyümölccsel összeturmixolt joghurt, amit néhány órára fagyasztóba teszünk.

A piskóták töltése mellett magában is nagyon jó tud lenni egy kis joghurt alapú gyümölcsös krém, amit gyümölcsökkel gazdagon kibélelt kelyhekben szervírozhatunk. A joghurtkrémeket magukat is gazdagíthatjuk gyümölccsel, sőt tálaláskor pirított dióval, mandulaforgáccsal, rumban megáztatott mazsolával esetleg egy kis mentával, citromfűvel is díszíthetjük.

Klasszikus, pohárkrémnél egyszerűbb, de ahhoz nagyon hasonlatos a görögök egyik kedvenc desszertje, a joghurt mézzel és dióval. Ennek a finomságnak egyetlen egy titka van: nagyon jó minőségű alapanyagokból kell készülnie. Sűrű joghurt szükségeltetik hozzá és gazdag, telt aromájú – pl. erdei – méz. Ez a desszert - amellett, hogy végtelenül egyszerű - nagyon egészséges és igen hűsítő.

Ha már más nemzetek konyháján kutakodunk joghurt-ügyben, akkor érdemes átemelni a nyári joghurtos desszertkínálatba az indiai konyha egyik alapelemét, a lassit is. A lassi sós vagy édes joghurtital. Édes verzióit általában rózsavízzel vagy gyümölccsel gazdagítják. Legelterjedtebb a mangó lassi, ami felér egy tartalmas nyári desszerttel.

Hasonló és gyakran joghurtos ital a smoothie, ahol a gyümölcs és a joghurt mellett akár zöld tea is lehet a keverékben. Ezt a gyümölcsös turmixot gyakorta édesítik mézzel, és állagra sűrűbb, mint a lassi, köszönhetően a fagyasztott joghurtnak. A smoothie-t sokszor tekintik a fagylalt egészségesebb alternatívájának, de leginkább a  shake-re emlékeztet.

A joghurt egyébként salátákhoz is remek. Egy kis mézzel és némi fűszerrel kikeverve - vagy csupán magában - jó öntet lehet egy gyümölcssalátához is. A fűszerezését a körülölelni kívánt gyümölcs határozza meg.

A hideg gyümölcslevesek gazdagításának is remek alternatívája a joghurt. Ha egészségesen kívánjuk elkészíteni, akkor egy kis kukoricakeményítővel dolgozzuk össze a joghurtot, és ezzel habarjuk be a levest.

A kevert süteményeknek is egyik kedvenc alapanyaga a joghurt. Ebben a műfajban például érdemes alapból ízesített példányokkal is próbálkozni, jó karaktert biztosíthat a tésztának egy-egy gyümölcsös joghurt, aminek az ízére persze rá lehet segíteni egy kevés friss gyümölccsel is. A sütés mellett a tésztáinkat tölthetjük is joghurtos krémmel, sőt a gyümölcskocsonyával záródó, igazi nyári torták szinte kiabálnak a joghurtos krém után.

Pillecukros gyümölcsfagylalt

Hozzávalók:
4 dl sűrített tej
1 l gyümölcsös joghurt
35 dkg málna
25 dkg áfonya
2-3 maréknyi pici pillecukor
1 marék mandulaforgács

Elkészítés: Összekeverem a sűrítettet tejet a joghurttal, majd hozzáadom a gyümölcsöket, a mandulaforgácsot és az apró szemű pillecukrot. Az egészet alaposan elkeverem, majd egy üres fagylaltos dobozban a hűtőbe teszem, félóránként átkeverem, amíg rendesen kifagy.

Gyümölcsös joghurttorta

Hozzávalók:
2,5 dl joghurt
2 tojás
20 dkg muscovado cukor
1 csomag sütőpor
7 dkg finomliszt
17 dkg rétesliszt
0,9 dl olaj
csipet só
1 doboznyi áfonya vagy málna, esetleg magozott fekete cseresznye, bátrabbak szederrel is próbálkozhatnak, vagy vegyesen is tehetik rá a gyümölcsöt

Elkészítés: A liszteket elkeverem a sütőporral, egy másik tálban összedolgozom a joghurtot a tojással, a cukorral és az olajjal, majd a két tál tartalmából tésztát készítek. Picit sózom, és a kikent/kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt 26-os tortaformámba öntöm. A tetejét gazdagon megszórom gyümölccsel és a gyümölcsöket egy bő evőkanálnyi muscovado cukorral.
185 fokra előmelegített sütőben, nagyjából háromnegyed óra alatt készre sütöm. 

Ezek is érdekelhetnek