Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Könnyed vacsorák tökéletes bora - bemutatjuk az Egri csillagot

default user icon
MME
Az egri az egyik legismertebb és leglátogatottabb borvidékünk, ahol történelmi és kulturális emlékek, gasztronómia és természetesen borok várják az idelátogatókat. Az itteni pincészetek számára a régi tradíciókra visszanyúló egri bikavér mellett a másik fontos márka a fehér házasítás, az egri csillag.

Az Egri borvidék éghajlatára annak elhelyezkedése miatt a hűvös klíma és az átlagosnál alacsonyabb csapadékmennyiség jellemző. Ez a kombináció egyaránt kedvező a fehér és a kék szőlők számára, amelyekből egyaránt sokféle található a borvidéken. A fajták sokszínűségének köszönhető, hogy Egerben a házasítások készítése régi hagyományokra tekint vissza.

2010-ben fogalmazódott meg a gondolat, mivel a szőlőterületek majdnem felét a fehér szőlők teszik ki, az egri bikavér párjaként jó lenne egy fehér házasítás szabályozását is kidolgozni, így a borvidéki fehér fajtákat is népszerűsíteni tudják a fogyasztók körében. Bouvier, chardonnay, chasselas, cserszegi fűszeres, ezerfürtű, furmint, gyöngyrizling, hárslevelű, Irsai Olivér, juhfark, kabar, kerner, királyleányka, leányka, mátrai muskotály, mézes, olaszrizling, ottonel muskotály, pinot blanc, Müller-Thurgau, rajnai rizling, sárga muskotály, sauvignon blanc, szürkebarát, tramini, viognier, zefír, zengő, zenit, zöldszilváni, zöld veltelini – látható, hogy bőven van miből válogatni egy cuvée-hez.

Először tíz pincészet lépett színre egri csillaggal, majd az egymást követő évjáratokban ez a szám fokozatosan nőtt. Mára már szinte nincs is helyi borászat egri csillag nélkül, és több erre fókuszáló rendezvényt is tartanak Egerben, a palackokkal pedig a fogyasztók a boltok polcain és az éttermekben is találkozhatnak.

Az egri csillag legalább négyféle szőlőfajtából álló házasítás, amelyben 50%-ban Kárpát-medencei fajta található, illatos fehéret viszont legfeljebb csak 30%-ot tehetnek hozzá. Minimum négy szőlőfajta borának aránya meg kell hogy haladja külön-külön az 5%-ot, viszont egy fajta sem lehet több benne 50%-nál. A forgalomba kerüléshez pedig a helyi borbíráló bizottság jóváhagyása kell.

Három kategóriája van, a classicus, a superior és a grand superior, amik mind száraz borok. A classicus általában friss, üde, intenzív gyümölcs- és virágaromákat érezni benne, és ha fahordós érlelést is kap, akkor sem lehet uralkodó benne a hordós jegy. A superior már gazdagabb, telt ízű, érettebb gyümölcsös aromájú bor, amelyben a hordós vagy minerális jegyek is határozottabban megjelennek, és forgalomba hozatal előtt 3 hónapot palackban kell érlelni.

A grand superior pedig testes, kifejezetten érett, hordófűszeres illatokkal és ízekkel teli, komplex tétel, amelyben az alapborok egy dűlőről kell hogy származzanak. Kötelező a minimum 6 hónapos fahordós érlelés, amit egy 3 hónapos palackos érlelés követ.

Az egri csillag többféle stílusának köszönhetően mindenki megtalálhatja a kedvencét. A könnyű, reduktív, friss tétel a mindennapok bora lehet, ami egy-egy gyors, egyszerű vacsora mellé is tökéletes, a fahordós érleléshez már komolyabb fogások illenek, és aki top cuvée-ket keres, az is bátran nyúlhat a grand superior dűlőszelektált palackokhoz.

Egri Csillagok, Egri Csillag 2018

Igazi könnyed, alacsony alkoholtartalmú bor, amit saláták, gyors szendvicsek vagy ropogtatnivaló mellé nyissunk. A visszafogott illat mellé almás, citrusos jegyek társulnak. Nem kell elemezni vagy hosszan forgatni a pohárban, hanem bátran fel is húzhatjuk egy kis szódával a jól behűtött bort, ha éppen egy fröccshöz van kedvünk.


Bolyki, Egri Csillag 2018

A címke őrültebb, mint maga a bor, ami egy szépen összerakott, jó arányokkal bíró cuvée. A fehér és sárga húsú gyümölcsök mellett mezei virágokat, gyógynövényeket, citrusok és fehértea aromáit érezni. Élénk, lendületes és kedves karakterű bor, amit bármikor szívesen bontunk ki. Jól passzol csirkés vagy halas fogások, esetleg egy egyszerűbb tejszínes tészta mellé.

Gál Tibor, Egri Csillag 2018

Letisztult és elegáns egri csillag. Az illat visszafogottan indul, fehér húsú barack érezhető benne, kis jázminos karakterrel. Ízében sárga húsú gyümölcsöket, fűszereket és grépfrútot érezni, a lecsengésében gyógynövényes aromákkal. Ugyan ez is a classicus kategóriába tartozik, de a gazdagabb beltartalom egy komolyabb fogással is elbír.

EGY BOR AMI PASSZOL A KÍNAIHOZ ÉS A SÜTIDHEZ IS - BEMUTATJUK A RAJNAI RIZLINGET >>>

MINDMEGETTE BORKLUB: PADLIZSÁNOS LECSÓ PARADICSOMOS TÚRÓGOMBÓCCAL >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss