Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kolozsvári rakott káposzta (hagyományos és diétás változat)

MME MME
75 perc
egyszerű
megfizethető
Hozzávalók
  • Hagyományos változat:
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 50 dkg darált hús (sertés lapocka)
  • 5 ek olaj
  • 10 dkg rizs
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 4 dl tejföl (20%)
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 tk só
  • Diétás változat:
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 30 dkg darált hús (sertés lapocka)
  • 5 ek olaj
  • 10 dkg rizs
  • 2 dl tejföl (12%)
  • 2 dl kefir
  • 2 tk só

Elkészítés

Hagyományos változat: 

  1. Az 1 kg savanyú káposztát 2 evőkanál olajon fedő alatt kb. 20 percig pároljuk. Közben az 50 dkg darált sertés lapockát szintén 2 evőkanál olajon kb. 30 percig kevergetjük, pároljuk, majd hozzákeverünk 10 dkg párolt rizst.
  2. A párolt rizst így csináljuk: 1 evőkanál olajon 10 dkg rizst megforgatunk, megforrósítunk és kb. 1 pohár vizet (2 dl) teszünk rá. Kevergetni nem szabad, ha elfőtte a vizet és még nem puha, akkor fél pohár vizet teszünk még hozzá.
  3. A káposzta felét tűzálló tálba, vagy tepsibe rétegezzük, rátesszük a rizzsel elkevert darált húst. Erre a rétegre kerül a karikára vágott 20 dkg füstölt kolbász, majd a káposzta másik felét tesszük rá, szépen elterítve. Két pohár felkevert tejfölt öntünk a tetejére és ráhelyezünk 15 dkg-nyi füstölt szalonnát, egészen vékony szeletekre vágva. Forró sütőben, 200-220 fokon fél óra alatt készre sütjük. 

Diétás változat: 

  1. Az 1 kg savanyú káposztát 2 evőkanál olajon fedő alatt kb. 20 percig pároljuk. Közben a 25 dkg darált húst szintén 2 evőkanál olajon kb. 30 percig kevergetjük, pároljuk, majd hozzákeverünk 10 dkg párolt rizst.
  2. A párolt rizst így csináljuk: 1 evőkanál olajon 10 dkg rizst megforgatunk, megforrósítunk és kb. 1 pohár vizet (2 dl) teszünk rá. Kevergetni nem szabad, ha elfőtte a vizet és még nem puha, akkor fél pohár vizet teszünk még hozzá.
  3. A káposzta felét tűzálló tálba, vagy tepsibe rétegezzük, rátesszük a rizzsel elkevert darált húst, majd a káposzta másik felét, szépen elterítve. Egy pohár felkevert tejfölt elkeverünk egy pohár kefírrel, és ezt a keveréket öntjük a káposzta tetejére. Forró sütőben 200-220 fokon kb. fél óra alatt készre sütjük.

RAKOTT KARFIOL (HAGYOMÁNYOS ÉS DIÉTÁS RECEPT) >>> 

RAKOTT KÁPOSZTA - A HAGYOMÁNYOS RECEPT >>> 

11 ISTENI SAVANYÚKÁPOSZTÁS FOGÁS - A SZÉKELYTŐL A RAKOTTIG >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss