Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kolozsvári rakott káposzta (hagyományos és diétás változat)

MME MME
90 perc
egyszerű
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Tej

Elkészítés

Hagyományos változat: 

  1. Az 1 kg savanyú káposztát 2 evőkanál olajon fedő alatt kb. 20 percig pároljuk. Közben az 50 dkg darált sertéslapockát szintén 2 evőkanál olajon kb. 30 percig kevergetjük, pároljuk, majd hozzákeverjük a megpárolt rizst.
  2. A párolt rizst így készítjük el: 1 evőkanál olajon 10 dkg rizst megforgatunk, megforrósítunk, és kb. 1 pohár vizet (2 dl) teszünk rá. Kevergetni nem szabad, ha elfőtte a vizet, és még nem puha, akkor fél pohár vizet teszünk még hozzá.
  3. A káposzta felét tűzálló tálba vagy tepsibe rétegezzük, rátesszük a rizzsel elkevert darált húst. Erre a rétegre kerül a karikákra vágott 20 dkg füstölt kolbász, majd a káposzta másik felét tesszük rá, szépen elterítve. Felkevert tejfölt öntünk a tetejére, és ráhelyezünk 15 dkg-nyi füstölt szalonnát, egészen vékony szeletekre vágva. Forró sütőben, 200-220 fokon fél óra alatt készre sütjük. 

Diétás változat: 

  1. Az 1 kg savanyú káposztát 2 evőkanál olajon fedő alatt kb. 20 percig pároljuk. Közben a darált húst szintén 2 evőkanál olajon kb. 30 percig kevergetjük, pároljuk, majd hozzákeverjük a megpárolt rizst.
  2. A párolt rizst így készítjük el: 1 evőkanál olajon 10 dkg rizst megforgatunk, megforrósítunk, és kb. 1 pohár vizet (2 dl) teszünk rá. Kevergetni nem szabad, ha elfőtte a vizet, és még nem puha, akkor fél pohár vizet teszünk még hozzá.
  3. A káposzta felét tűzálló tálba vagy tepsibe rétegezzük, rátesszük a rizzsel elkevert darált húst, majd a káposzta másik felét, szépen elterítve. A felkevert tejfölt elkeverjük egy pohár kefirrel, és ezt a keveréket öntjük a káposzta tetejére. Forró sütőben 200-220 fokon kb. félóra alatt készre sütjük. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss