Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Köles smarni (császármorzsa) birsalmakompóttal

MME MME
45 perc
egyszerű
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • A smarnihoz:
  • 7 dkg köles
  • 2,5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 4 dkg vaj
  • 20 g cukor
  • 1 ek méz
  • 1/2 rúd vanília kikapart magja
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • 1 csipet só
  • A birsalmakompóthoz:
  • 3 db közepes méretű birsalma
  • 3 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 1 rúd vanília kikapart magja

Elkészítés

  1. A smarnihoz a kölest alaposan átmossuk, lecsepegtetjük. A tejet a sóval, a kölessel és a vaníliával óvatosan felforraljuk, majd fedő alatt lassú tűzön 15 percig főzzük. Ezután – a tűzről lehúzva – hozzáadjuk a 3 dkg vajat, a mézet, reszelt gyömbért és a cukrot. Elkeverjük és fedő alatt a forró lábasban hagyjuk puhulni további 10 percig, míg a köles az összes tejet magába nem szívja.
  2. Ezután hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd óvatosan beleforgatjuk a tojások kemény habbá vert fehérjéjét is.
  3. Felforrósított serpenyőben, 5-5 gramm olvasztott vajon két részletben közepes lángon sütjük ki a lepényeket. Amikor a tészta összeáll, el lehet kezdeni szétszedni, kevergetni, míg morzsás állagú nem lesz.
  4. A kompóthoz a birsalmát meghámozzuk, kimagozzuk (a magokat megtartjuk, nem dobjuk ki), húsát kisebb kockákra vágjuk.
  5. Egy kisebb lábasban 3 dl vizet forraljunk fel a birsalma héjával, magházával, a cukorral együtt. Miután felére beforraltuk, adjuk hozzá a fahéjat, a vaníliát és a birsalmakockákat. Alacsony hőfokon főzzük kompótállagúra, vigyázva, hogy a birsalma csak épp megpuhuljon.

Megjegyzés

"A császármorzsa eredetére két köznépi legendát ismerünk, az egyik szerint Erzsébet magyar királyné, azaz Sisi udvari szakácsa készítette először a császári pár számára, a másik szerint magának Ferenc Józsefnek a találmánya. Ugyan eredeti nevét – Kaiserschmarrn – császármorzsa, valóban a császár után kapta, mi azonban gluténmentes kölessel emlékezünk meg az eredeti ízekről."
Recept/Fotó: Vida József - Segal Viktor: Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss