Elkészítés: Egy lábasban felteszek főni 2-3 liter vizet, közben a szalonnát kb. 1-1,5 mm-es kockákra vágom, és elkezdem kisütni. A bőrét egyben beledobom, ez kellemes füstölt ízt ad, még ha éppen nem is bográcsban készül.
A hagyma inkább több legyen, mint kevés, ez adja majd a lé sűrűségét, ezt is atomjaira kockázom, alaposan, hogy étkezéskor szinte ne is lehessen megtalálni. Ha a szalonna kiengedte a zsírját, mehet is rá a hagyma, vigyázni kell, nehogy kis égett szalonnadarabokat kapjunk… Felkarikázom a kolbászt, rendszerint füstöltet és lehetőleg csípőset, és ha már üvegesedik a hagyma, akkor rá is dobom.
Közben már lobog a víz a másik lábosban, ebbe belemerítem a paradicsomokat, ezzel leugrasztom a bőrét, kivágom a csumáját, és apróra darabolom ezt is.
Ha a hagyma megpuhult, levezem a tűzről és alaposan megszórom pirospaprikával, jól elkeverem, majd ráöntöm a paradicsomot. Közben persze a paprikát lemosom, kicsumázom, felkarikázom, és már mehet is rá. Ekkor le szoktam fedni, amíg a paprika össze nem esik. Ha végre összeesett, akkor megkóstolom és sózom, ha még szükséges.
Rádobom a karikára vágott virslit, finoman összekeverem. Innen még kb. 5 perc és kész is van.
Friss kenyérrel szeretem a legjobban, de főtt rizzsel is jó, másnap pedig reggelire lecsós tojásnak.