A hasé szó a francia „haché" szóból származik, amely darált húst jelent. Az eredeti francia hasék darált húsos töltelékkel készültek, de ma már sokféle változatuk létezik. Minden nemzet picit más formában és töltelékkel készíti, igazodva az adott szezonhoz, alkalomhoz, így bátran kijelenthetjük, hogy sokoldalú fogás.
Mi most kolbásszal töltöttük, de készítheted virslivel, sonkával, sajttal, gombával, spenóttal vagy bármilyen zöldséggel, amit a gyerek szeret.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 dl langyos tej
- kb. 1,5 dl langyos víz
- 1 db tojás
A töltelékhez:
- 20 dkg puha lángolt kolbász
- 3-4 evőkanál tejföl
- 150 g puha vaj
A tetejére:
- 1 db tojás
- szezámmag
Elkészítése:
- Meglangyosítjuk a tejet, hozzákeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, meleg helyen felfuttatjuk.
- A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, elkeverjük benne a sót. A közepébe mélyedést vájunk, ide ütjük a tojást, hozzáadjuk az olívaolajat, a felhabosodott élesztőt, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Alaposan kidagasztjuk. Letakarjuk, hagyjuk a duplájára kelni.
- A töltelékhez lehúzzuk a kolbász héját, majd késes aprítóban pépesítjük. Hozzákeverjük a tejfölt.
- A megkelt tésztát 60 × 40 centis téglalappá nyújtjuk, megkenjük a puha vajjal. A hosszabb oldala mentén egy csíkban rátesszük a tölteléket, feltekerjük.
- Éles késsel 3-4 centis szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. A tetejüket lekenjük felvert tojással, meghintjük szezámmaggal, és még 20 percig kelesztjük.
- Végül 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Ezeket a finomságokat is elkészítheted tízóraira:
- Házi magyaros sajtkrémtől lesz isteni a tízórai szendvics, íme a recept, amit érdemes kipróbálni>>>
- Kolbászkrém, a magyaros iskolakezdő szendvicsfeltét: íme a gyors recept videón>>>
- A legédesebb tízórai kávé mellé: diós-marcipános csiga>>>