Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kolbásszal készül

default user icon
SB
Az egyik legnépszerűbb húsáru hazánkban és világszerte. A füstölt kolbász hidegen is isteni, de felhasználhatjuk a levesektől, tésztaszószoktól a salátákig szinte mindenbe. Kis kolbászos színesünket itt olvashatjátok.
Kolbászfajták

A kolbászokat alapvetően két nagy csoportba lehet besorolni. Vannak a száraz kolbászok, melyeket hosszabb ideig füstölnek és szárítanak, és léteznek a friss kolbászok, melyeket a töltés után azonnal lehet fogyasztani, vagy csak nagyon rövid ideig kerülnek füst fölé. Utóbbiaknak is rengeteg fajtájuk van, léteznek sütnivaló kolbászok, mint a debreceni vagy a lecsókolbász.

A leggyakrabban talán a füstölt kolbászt fogyasztjuk, melyből rengeteg féle kapható. Sajnos sok kolbász fokhagymaporral és ízfokozókkal van „feltuningolva”.

Az igazi és 2000 óta eredetvédett csabai vagy gyulai kolbásszal sem szendvics, sem főétel készítés esetén nem hibázhatunk. Ezeket kizárólag Békéscsabán vagy Gyulán készítik meghatározott alapanyagokból és technológiával.

A kolbászok általában sertéshúsból készülnek, de kapható kolbász gyakorlatilag mindenféle húsból, sőt a vegetáriánusok is el vannak látva, ők zabpehelyből, növényi fehérjékből készülő kolbászt vásárolhatnak. Nagy sláger mostanában a mangalica is és a mangalicahúsból készülő kolbász.

Külföldi kolbászok

A kolbász Spanyolországtól Dél-Amerikáig a chorizo, mely nagyon hasonló a mi a kolbászainkhoz, és országtól, tájegységtől függően lehet csípős vagy fűszeres. A kiejtés is változik, a portugálok például sörizónak mondják.

A franciáknak vannak alig fűszerezett, de ribizlivel, gesztenyével megbolondított saucisse-ai (ejtsd szoszissz), de a kínálat itt is óriási.

A németek fehérkolbásza a Weisswurst, de nagyon finom a bajor és a nürnbergi kolbász is. A németek kolbászevési szokásairól olvashattok.

Észak-Afrikában a kolbász merguez, a lengyeleknél kielbasa, s a sort hosszan lehet sorolni, nincs a világnak olyan országa, ahol ne készülne valamilyen általában bélbe töltött kolbász.

Mibe kerüljön kolbász?

A jó kolbászért bizony a pénztárcánkba kell nyúlni, de inkább együnk ritkábban, a minőségért ne vállaljunk kompromisszumot. A leveseket igazán tartalmassá és izgalmassá teszi néhány kolbászkarika, tehetjük krumplilevesbe és jó füstölt íze nem hiányozhat a bablevesből sem. Az apróra vágott kolbászhúst használhatjuk spagettiszószokhoz vagy töltelékként is. 

Tehetjük a kolbászt omlettbe, melegszendvicsbe, de nyáron kihagyhatatlan a lecsóból is.  A kolbásszal töltött karaj minden valamirevaló nagylétszámú buli kedvence. Előnye, hogy ha kihűlt, szép vékonyra lehet szeletelni.

Savanyúkáposzta-leves kolbásszal

Hozzávalók:
20 dkg füstölt szalonna
20 dkg füstölt kolbász
75 dkg savanyú káposzta
2 dl  tejföl
liszt

Elkészítés:
A káposztát apróra vágjuk, és feltesszük főni kicsit több vízben, mint ami ellepi. A szalonnát és kolbászt apróra vágjuk, megsütjük, és a megfőtt káposztához adjuk. A szalonna és a kolbász zsírjából a liszttel rántást készítünk és berántjuk vele a levest, hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint sót, és még egyet forralunk rajta.

Finom kolbászos lecsó

Hozzávalók:
2 szál gyulai kolbász
1 kg zöldpaprika
2 zacskó előfőzött rizs
2 dl  tejföl
2 nagy fej vöröshagyma
4 paradicsom
10 dkg füstölt szalonna
2 evőkanál ételízesítő
1 púpozott kanál paprika
3 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál feketebors
ízlés szerint só

Elkészítés:
A rizst sós vízben puhára főzzük majd félretesszük. A zöldpaprikát megmossuk és felszeleteljük. A paradicsomot és a hagymát is felkarikázzuk. A füstölt szalonnát apróra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk és megfonnyasztjuk rajta a vöröshagymát. Rátesszük a paprikát, megsózom, és fedő alatt üvegesre pároljuk. A végén belekeverjük a piros fűszerpaprikát és a fokhagymát. A tejfölt összekeverjük borssal és sóval. Egy tepsiben összekeverjük a rizst, a kolbászt és a lecsót, majd rákarikázzuk a paradicsomot meglocsoljuk a tejföllel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss