Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kókusz, a sokoldalú gömb

default user icon
SB
A legtöbb magyar háztartásban van a spájzban kókuszreszelék, hiszen bármikor jól jöhet a kókuszgolyóhoz. A kókusztejet, kókuszzsírt viszont nemigen használjuk, pedig a világ konyháiban ezek is nagyon elterjedtek.

A KÓKUSZPÁLMA

Ki ne ismerné a trópusok jelképét, a hosszú törzsű kókuszpálmát, mely akár 30 méter magasra is megnőhet, és levelei elérhetik az 5 méteres hosszúságot. Amit fogyasztunk, az a tojás alakú termés, szakszóval a csontár, mely akár 1-2,5 kg-os is lehet. Ebben található a termés magja, a dió, mely barna héjú. A maghéjban találjuk a kókuszvizet, mely édeskés ízű. A héj belső része a fehér kókuszbél. Ázsiában a piacokon vízben tárolják darabolva, hogy ne száradjon ki, és elrágcsálhassuk a kókuszdarabokat. Külön megvehetjük a kókuszitalt is.

KÓKUSZ, DE NEM CSAK RESZELÉK

A kókusz belét a trópusokon általában frissen fogyasztják, de előfordul, hogy szárítva vagy reszelve használják. A reszelt kókuszbél a kofra, melybe mi is beleforgatjuk a kókuszkockát vagy a kókuszgolyót. A vízbe áztatott és kipréselt kókuszbélből készül a kókusztej, melyet frissen adnak az ételekhez, vagy kókusztejport készítenek belőle. A kókuszbélből készül a kókuszzsír is, sütéshez kiváló. (Azért nevezzük zsírnak, mert szobahőmérsékleten szilárd, inkább a zsírra hasonlít, mintsem az olajra.) Frissen, üdítőként fogyasztják a még zöld kókusz levét. A virágzatból csepeg a pálmanedv, ebből pálmabort, ecetet, pálmacukrot készítenek. Az alkoholos kókuszlikőr itthon is kapható, a Pina Colada nagy nyári kedvencünk. Kókusz csipszet is lehet kapni bioboltokban.

HONNAN SZÁRMAZIK?

A pontos eredet máig tisztázatlan. Dél-kelet Ázsia, Polinézia is lehetséges. Új-Zélandon 15 millió éves kókuszleletet is találtak. A kókuszdió jó úszó, már Norvégiában is találtak csírázóképes példányokat. A kókusz mindenesetre hosszú utat tesz meg, mire a szupermarketek polcairól hazavihetjük. A legtöbb kókuszt a Fülöp-szigeteken, Indonéziában és Indiában termesztik.

MIRE FIGYELJÜNK a kókusz VÁSÁRLÁSaKOR?

Figyeljünk arra, hogy teljesen ép héjú példányt vegyünk. Repedés nélküli héj, ép szemek (ez a három csírázólyuk elnevezése), friss illat és viszonylag nehéz súly jellemzi az egészséges kókuszdiót.

Kókuszszőnyeg, kókuszkötél, kókuszsampon

A kókuszpálma az egyik leghasznosabb kultúrnövény a világon, minden részét felhasználják. Szőnyegek, ruhák, táskák készülnek a rostos köpenyből font fonalból. A belső héjból edényeket, tálakat csinálnak. Melyik nő nem használt még kókuszos naptejet, sampont vagy testápolót? Az afrikai nők kókuszolajjal ápolják a hajukat.

Kókuszos érdekességek

  • Egyre több helyen termesztenek alacsony kókuszpálmákat, hiszen a gyakran harminc méteres magasságból való betakarítás nyaktörő mutatvány.
  • Több helyen idomított majmok végzik a kókuszszüretet.
  • Senki ne rontsa el a februári trópusi nyaralását azzal, hogy fejét hátrahajtva baktat a kókuszligetekben egész nap. Csak városi legenda, hogy több embert ölnek meg a lezuhanó kókuszdiók, mint a cápák.
  • A kókuszolaj gazdag laurinsavban, mely hasonlatossá teszi az anyatejhez.
  • Aki Manilában jár, feltétlenül látogassa meg a Kókuszpalotát!

GYÓGYKÓKUSZ

A kókusz tartalmaz magnéziumot, kálciumot, cinket és vasat is. Telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért a szívbetegségek kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti. Kiváló csonterősítő. A hindu néphagyomány szerint 99 féle betegség gyógyítására jó a kókusz.
A kókuszlé vizelet- és hashajtó, vértisztító és emésztést segítő hatású.

 

Kofta - csípős túrógombócok, kókuszos-mákos paradicsommártásban

Hozzávalók:
30 dkg tehéntúró
20 dkg liszt
1 liter paradicsomlé
10 dkg mák
10 dkg kókusz
sok erőspaprika és koriander

A kofta elkészítése
Ehhez az indiai, hazánkban ismeretlen, ízlésünknek első pillanatra meghökkentő, ám annál finomabb ételhez az áttört tehéntúrót teljes kiőrlésű búzaliszttel összegyúrjuk, sóval, hegyes erőspaprikával ízesítjük, korianderrel fűszerezzük. Az így összegyúrt masszából kis gombócokat formázunk, melyeket bő, nem túl forró olajban kisütünk.
A paradicsomlevet egy lábosban felforraljuk, hozzákeverjük az őrölt mákot és a kókuszreszeléket, csípős paprikával, korianderrel fűszerezzük, és mártás sűrűségűre főzzük. A megsült gombócokat a mártással és rizzsel tálaljuk.

Csirkefalatkák erdei gombákkal fűszeres kókusztejes szószban

Hozzávalók:
2 db nagyobb csirkemell
1 db póréhagyma
20 dkg vegyes erdei gomba
1 db nagyobb piros kápia paprika
1 db alma
1 mokkáskanál kapribogyó (konzervből)
1 mokkáskanál zúzott színes bors
1 mokkáskanál őrölt chili
1 dl tej
0,5 dl kókusztej
0,5 dl barna, sós szójaszósz
0,5 dl olívaolaj

A kókusztejes csirke elkészítése

A pórét, a gombát és a kápia paprika felét 5 mm-es szeletekre vágjuk, és az olívaolajon néhány perc alatt megpirítjuk. A csirkemellfilét félujjnyi csíkokra vágjuk, bedobjuk a pirított zöldségek közé, és fehéredésig pirítjuk. Ezután ráöntjük a tejet, a kókusztejet, a szójaszószt és a fűszereket. 2-3 perc rotyogás után beletesszük a kockákra vágott almát és a maradék felkockázott kápia paprikát. 5-6 perc alatt erős lángon, kevergetve készre főzzük. Párolt rizzsel körítve sikert aratott. Jó étvágyat!

Bounty házilag

Hozzávalók:
25 dkg kristálycukor
1,5 dl tej
12,5 dkg sütőmargarin
1 evőkanál zselatin
10 dkg tejpor
20 dkg kókusz
csokoládé bevonó

A bounty elkészítése

A cukrot, a tejet, a margarint és a zselatint összemelegítjük. Ha kihűlt, belekeverjük a tejport és a kókuszt. Formázzuk, és bevonjuk a csokoládéval.

Kókuszos csók

Hozzávalók:
2 tojásfehérje
12 dkg porcukor
6 dkg kókusz
3 dkg finomra szitált zsemlemorzsa

A kókuszcsók elkészítése

A tojásfehérjéből és a cukorból gőz felett nagyon kemény habot verünk. A gőzről levéve belekeverjük a kókuszt és a zsemlemorzsát. Ha kihűlt, kikent tepsibe kis halmokat rakunk. Mérsékelt tűzön sütjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss