Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Koccints hazai pezsgővel - ezzel az 5 pincészettel nem nyúlhatsz mellé!

A itthoni pezsgőgyártás egyre több borászat számára fontos, sőt vannak olyan borászatok, akiknek új utat nyitott a világban az általuk készített pezsgő. Ezeknek a borászatoknak köszönhetően egyre szélesebb a magyar pezsgőpaletta, van miből válogatni.

A pezsgő keletkezésének közkedvelt történetét mindenki ismeri. Dom Perignon apát és a buborékokkal pettyezett bor legendája minden pohár pezsgőben ott lebeg, pedig – a parafadugók tanúsága alapján – már az ókorban is készítettek (ha nem is akkora szakértelemmel, mint később) habzó borokat.

NAPFÉNYBŐL BOR, BORBÓL PEZSGŐ - SZŐLŐFAJTÁK, BOROK, PEZSGŐK >>> 

A pezsgő sokáig csak az ünnepek itala volt, de lassacskán beszivárgott a hétköznapokba is, s ha nem is úgy kerül elénk, mint egy pohár bor, már nem csak szilveszterkor pukkannak a pezsgős dugók. A honi pezsgőgyártás pedig egyre több borászat számára fontos, sőt vannak olyan borászatok, akiknek új utat nyitott a világban az általuk készített pezsgő. Ezeknek a borászatoknak köszönhetően egyre szélesebb a magyar pezsgőpaletta, van miből válogatni.

7 POFONEGYSZERŰ PEZSGŐS KOKTÉL SZILVESZTERRE >>> 

A Törley Pezsgőpincészet termékei mellett, számtalan borvidéken találni már olyan pincészeteket, amelyek kisebb-nagyobb tételben állítanak elő pezsgőt is. A nagyobb mértékre a legjobb példa a nemzetközi pezsgőversenyeken is szép sikereket elérő Kreinbacher. A somlói mintabirtok 2014-ben debütált négy pezsgőjével, amelyeket somlói alapborokból, Christian Forget champagne-i pezsgőmester instrukciói alapján,  Méthode Traditionnelle módszerrel készítettek. A módszer lényege, hogy a pezsgőt palackban erjesztik és abban is érlelik. A Kreinbacher pezsgők azóta is töretlen népszerűségnek örvendenek.

LÁTVÁNYOS TRÜKK SZILVESZTERRE: DOBD FEL A PEZSGŐT GRÁNÁTALMÁS JÉGKOCKÁVAL! >>> 

A dél-balatoni szőlőtőkék és a híres budafoki pezsgős pincék együtt adják azt, amitől a Garamvári Pincészet pezsgői olyan egyedülállóak lesznek. Garamvári Vencel huszonöt éves múlttal rendelkező pincészetében számos nagy formátumú pezsgő található, amelyek közül kedvünk szerint válogathatunk. Izgalmas tételük a pinot noirból készült rosé pezsgő.

A tokaji borvidéken is készülnek jobbnál-jobb pezsgők, például a Sauska Pincészet pezsgői, amelyek 2011 óta vannak jelen a piacon. A Sauska pezsgőkre jellemző, hogy kisebb részben fahordóban erjesztve, majd hagyományos módon palackban másoderjesztve készülnek. A Garamvári pincészet mellett, itt is találkozhatunk a kínálatban rosé pezsgővel, igaz itt a pinot noir egy kis chradonnay-val házasítva kerül palackba. Szintén a tokaji borvidéken, Tarcalon készül a Kikelet Pincészet pezsgője, amelyet Berecz Stéphanie és Zsolt negyvenöt éves tőkékről szüretelt hárslevelűből készít.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss