Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 kihagyhatatlan szlovák étel, a sztrapacskán túl

Ha a szlovák gasztronómiára terelődik a szó, mindenkinek először a juhtúrós sztrapacska jut eszébe, ám egyfelől a sztrapacska és a juhtúrós galuska két különböző étel, másfelől pedig: még annyi felfedezni valót tartogat északi szomszédunk konyhája!

A hagyományos szlovák konyha alapja a burgonya, a káposzta és a sajt. Mi más is juthatna erről eszünkbe, mint a sztrapacska? Ezt a krumplis tésztából készített nokedliszerűséget savanyú káposztával fogyasztják.

A nemzeti ételnek számító, juhtúróval és sült szalonnával megszórt galuska neve bryndzové halušky. Turecká településen évente világbajnokságot rendeznek a készítői és a nagyevők számára.

A sajtok közül népszerű a parenyica és az ostyepka (formába préselt, füstölt juhsajt).

Érdemes megkóstolni a kiadós leveseket is: a kolbászos káposztalevest (kapustnica) vagy a bablevest (fazuova polievka).

Étkezés előtt vétek visszautasítani a borókapálinkát (borovička) vagy a Fehér-Kárpátok völgyéből származó híres szilvapálinkát (bošácka slivovica).

A szakolcai kürtőskalács (skalicky trdelník) az első eredetvédett szlovák termék.

Jó tudni, hogy mindenféle kelt tésztából készült süteményt kalácsnak hívnak, a pizzaszerű sós lepényeket és a káposztás vagy tepertős pogácsákat is, melyekre jól csúszik a sör.

Ezek is érdekelhetnek

Friss