Így használd helyesen a ventilátort, ha klíma híján ezzel hűtesz otthon

default user icon
MME
Közeleg a nyár, és bár az utóbbi napok időjárása nem ezt bizonyította, igazán forró lesz az idén az évszak. Akinek van otthon klímája, könnyedén lehűtheti magát, a többieknek pedig nem árt időben felkészülni. Egy ventilátor életmentő lehet, ha okosan használod. Eláruljuk, mikre kell odafigyelni.

Nyáron egy klimatizált helyiségért bármit megadnánk. Persze nem mindenki olyan szerencsés, hogy ezzel az eszközzel tudja lehűteni az otthonát. Nekik hasznos lehet egy ventilátor, amihez adunk néhány tippet, hogy a lehető legkönnyebben vészeljék át a kánikulát.

Fontoljuk meg, hova fogjuk tenni

Nem mindegy, milyen fajta ventilátort használunk akkor, ha egy egész szobát, vagy ha csak egy kisebb részét szeretnénk hűteni. Utóbbi esetben érdemesebb lehet kisebb, asztali ventilátort választani, ezt könnyebb elhelyezni, és a pénztárcánkat sem terheli meg.

Ha az otthoni munkaállomásunknál szeretnénk elhelyezni egy ventilátort, akkor válasszunk zajmentes üzemmódba is állítható fajtát, hogy ne zavarjon a feladatok elvégzésében.

A biztonság az első

Ha álló ventilátort veszünk, és a családban kisgyermek vagy háziállat is van, az ő megóvásuk érdekében válasszunk toronyventilátort. Ennél a típusnál ugyanis a kialakításkor ügyeltek arra, hogy ne lehessen benyúlni a forgólapátokhoz.

A balesetek elkerülése érdekében figyeljünk, hogy ne akasszunk semmit a ventilátorra, és semmiképpen se szárítsuk a ruhákat az eszközön – figyelmeztet a Metropol cikkében.

Sötétítés, csukott ablakok

A nyári melegben is fontos a szellőztetés, de ne akkora időzítsük, amikor a ventilátort üzemeltetjük. Az ugyanis csak a kintről beáramló meleg levegőt fogja keringtetni a lakásban. Az otthonunk hűtésére az is jó módszer, ha kora reggel besötétítünk, így a nap sugarai az üvegen keresztül nem melegítik úgy fel a helyiségeket.

Felfelé fújjon

Bármennyire is melegünk van, figyeljünk arra, hogy a ventilátort ne irányítsuk hosszú ideig magunkra. Különösen óvjuk a mellkasunkat és az arcunkat, mert a hideg levegő könnyen gyulladást idézhet elő.

A leghatékonyabban úgy hűthetjük le a helyiséget, ha a ventilátort a lehető legalacsonyabbra állítjuk, és a tetejét megdöntjük úgy, hogy felfelé fújjon.

Ha nem tudod, melyik ventilátort válaszd, olvasd el egy korábbi cikkünkben, milyen szempontokat kell figyelembe venni a vásárláskor.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss