Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Klasszikus profiterol

MME MME
90 perc
mester
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 6 dkg vaj
  • 7,5 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • A csokoládészószhoz:
  • 6 dkg vaj
  • 17,5 dkg barna cukor
  • 2 tk kakaópor
  • A töltelékhez:
  • 3 dl tejszín
  • néhány csepp vaníliaaroma
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A profiterol tésztájához a vajat egy lábasba tesszük, és felolvasztjuk másfél deciliter vízzel együtt. Felforraljuk a keveréket, levesszük a tűzről, majd fakanállal, gyors mozdulatokkal simára keverjük benne a lisztet addig, hogy a tészta elváljon az edény falától. 10 percig hűlni hagyjuk. Villával enyhén felverjük a tojásokat, majd egyenként, a tésztához dolgozzuk őket, míg sima és fényes nem lesz.
  2. 1 centiméter széles nyílású habzsákba töltjük, és 16–20, diónyi halmot halmozunk a sütőpapírral bélelt tepsibe. A tepsit a sütő középső rácsára helyezzük, és a fánkokat 220 fokon 15–20 percig sütjük vagy amíg megemelkednek és szép aranybarnára sülnek.
  3. A sütőből kivesszük a fánkokat, és csökkentjük a hőmérsékletet 180 fokra. Kissé bevágjuk oldalt egy éles késsel mindet, hogy eltávozhasson belőlük a gőz. Visszatesszük a sütőbe, és további 5–10 perc alatt ropogósra sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd a fánkokat majdnem teljesen félbe vágjuk. Ha a közepükben nyers lenne a tészta, kikaparjuk egy teáskanállal. A szószhoz felolvasztjuk a vajat kis lángon egy deciliter forró vízzel együtt. Hozzáadjuk a cukrot, majd a kakaót, és addig keverjük, míg a cukor teljesen felolvad. Felforraljuk, majd további 4-5 percig főzzük, míg kissé besűrűsödik, és félre tesszük.
  4. A tejszínt habbá verjük a vaníliával, és a tölteléket a fánkokba kanalazzuk. Mindet süteményestálra halmozzuk, és meglocsoljuk a csokiszósszal. A megmaradt szószt tálaláskor kis kancsóban kínáljuk a fánkok mellé. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss