Klasszikus macskaszem

default user icon
MME
60 perc
rafinált
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A meggybefőttet lecsepegtetjük.
  3. Elkészítjük a tésztát. Ehhez a lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, és a dagasztókarral alaposan összedolgozzuk.
  4. A vajas liszthez adjuk a tojássárgájákat, a cukrot, a sót és a tejfölt, kissé elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt is, és alaposan kidagasztjuk a tésztát. Kemény, de jól formázható tésztát kell kapnunk, ha kell még, lazíthatjuk egy kevés tejföllel.
  5. A kidagasztott tésztát 3 egyenlő adagra osztjuk, és lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk őket egyenként egy-egy hosszúkás téglalappá. A tésztát nagyon vékonyra kell nyújtani, így könnyen leragad. De ha sütőpapíron nyújtjuk, azzal együtt könnyen át tudjuk majd emelni a tepsire.
  6. A lecsepegtetett magozott meggyet összekeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd kirakosgatjuk egy sorban a kinyújtott tésztalap két hosszabbik oldalának szélén. Mindkét oldalról elkezdjük feltekerni a tésztát a meggyszemekkel, de középen szabadon hagyunk egy 5-6 cm-es sávot. Ide kerül majd a diós hab.
  7. A tésztát a papírral együtt áttesszük a tepsire, a felesleges sütőpapírt levágjuk, hogy a másik két tésztarúd is mellé férjen majd.
  8. A tojásfehérjéket a cukorral együtt kemény habbá verjük, majd amikor szép fényes, óvatosan beleforgatjuk a darált diót.
  9. A diós hab egyharmadát egyenletesen eloszlatjuk a tésztacsíkok közepén.
  10. Ugyanígy járunk el a másik két adag tésztával is.
  11. A diós, meggyes tésztarudak szélét lekenjük tejföllel. A habra nem kell kenni, csak a tésztára.
  12. A tepsit az előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 perc alatt készre sütjük a macskaszemrudakat. Szeletekre vágva tálaljuk.

Nézd meg videón, hogyan készül a klasszikus macskaszem!

Ezek is érdekelhetnek

Friss