A lencse egyébként is remek alapanyag, hiszen finom, tápláló, tele van fehérjével, sokáig eláll szárazon a kamrában és gyorsan elkészül. Amikor lencsés ételt főzünk, nem kötelező klasszikus „étkezési lencsét” használni, ennek a csodás hüvelyesnek ugyanis sok változata létezik, ezeket variálva pedig újszerű fogás válhat a hagyományos ételből. Míg vörös lencséből mennyei curryk, úgy francia zöldlencséből, és beluga lencséből „rongyrázós” köretek és saláták készülhetnek. E kisebb szemű hüvelyeseket ráadásul nem kell beáztatni főzés előtt, és barna társukkal ellentétben, nehezebben főnek szét.
Ehhez az ételhez jó ötlet felhasználni a húsvétról maradt, lefagyasztott füstölt levet. Ha az nincs, vásároljunk a hentesnél 300-400 g füstölt sonkát, főzzük meg, és annak a levével higítsuk a főzeléket. A sonkadarabokat aztán a főzés vége felé felkockázva hozzáadhatjuk au ételhez, feltét gyanánt.
Beluga lencsét egészségboltokban, de nagyobb, ételeket is forgalmazó drogériák egészség részlegén is kapunk. Az ára kicsit magasabb a hagyományos lencséénél, de a végeredmény bőven kárpótol azért a pár száz plusz forintért. E főzelék a leghétköznapibb lencséből is elkészíthető, természetesen úgy is csodás lesz!
Hozzávalók (6 fő részére):
- 500 g beluga lencse
- 300 g sonka (elhagyható)
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fikhagyma
- 2 kisebb répa
- 1-2 gerezd zeller
- 2-3 babérlevél
- 1 ek mustár
- 200 g füstölt hús (elhagyható)
- 500 ml füstölt lé
- 1 ek liszt
- 200 ml tejföl
- só, bors
- 1 ek olaj
- tejföl a tálaláshoz
Elkészítése:
1. Ha nincs kész füstölt levünk, dobjuk be a sonkánkat egy lábas hideg vízbe. Lassú tűzön forraljuk fel, és főzzük addig (ez 1,5-2 óra is lehet), míg meg nem puhul. Főzés közben mindig pótoljuk az elpárolgott vizet. A sonkát előző nap is kifőzhetjük.
2. Aprítsuk fel a hagymát és a fokhagymát. Tisztítsuk meg a répát és vágjuk falatnyi darabokra. Tisztítsuk meg zellert és vágjuk 1-2 cikkelyre.
3. Egy vastag fenekű lábasban melegítsük az olajat közepesen melegre, majd dobjuk rá a hagymát, és pároljuk üvegesre. Dobjuk rá az apróra vágott fokhagymát is, és pároljuk további 1-2 percig. Ügyeljünk arra, hogy a fokhagyma ne kezdjen barnulni!
4. Adjuk a hagymákhoz az átmosott lencsét, a répát, zellert, babért, mustárt és alaplevet, majd forraljuk fel. Borsozzuk, de csak óvatosan sózzuk, hiszen a sonkalé alapból sós.
5. Gyönygyöztessük lassú tűzön, és ha beszívta a folyadékot, mindig adjunk hozzá még egy keveset. Ügyeljünk arra, hogy a lencsét ne vizezzük túl, hiszen főzelék, és nem leves készül!
6. Főzzük a lencsét addig, amíg meg nem puhul, de nem fő szét, kb. 45 percig.
7. Keverjük el a lisztet a tejföllel, majd adagoljunk hozzá fokozatosan kevergetve a lencse levéből, végül öntsük a tejfölös keveréket a főzelékbe és forraljuk fel.
8. Kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsünk utána. (Elbírhat még kevés sót, borsot vagy akár mustárt.)
9. Tálaljuk felkockázott sonkával és kevés extra tejföllel. (Ez a főzelék 3-4 napig eláll a hűtőben és remekül melegíthető.)