Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ebből mindenki két tányérral eszik: klasszikus lencsefőzelék beluga lencsével és füstölt lével

Szeretjük a klasszikusokat, ki ne szeretné őket, de az is biztos, hogy nem muszáj mindig a hagyományokhoz ragaszkodni, és egy kis csavarral még izgalmasabbá tehetők. Vonatkozik ez mindenki nagy kedvencére, a lencsefőzelékre is, mely elkészíthető mindent kispórolva, „menzásan”, jó sok rántással akár, de némi odafigyeléssel komplex, sőt elegáns fogás varázsolható belőle!

A lencse egyébként is remek alapanyag, hiszen finom, tápláló, tele van fehérjével, sokáig eláll szárazon a kamrában és gyorsan elkészül. Amikor lencsés ételt főzünk, nem kötelező klasszikus „étkezési lencsét” használni, ennek a csodás hüvelyesnek ugyanis sok változata létezik, ezeket variálva pedig újszerű fogás válhat a hagyományos ételből. Míg vörös lencséből mennyei curryk, úgy francia zöldlencséből, és beluga lencséből „rongyrázós” köretek és saláták készülhetnek. E kisebb szemű hüvelyeseket ráadásul nem kell beáztatni főzés előtt, és barna társukkal ellentétben, nehezebben főnek szét.

Ehhez az ételhez jó ötlet felhasználni a húsvétról maradt, lefagyasztott füstölt levet. Ha az nincs, vásároljunk a hentesnél 300-400 g füstölt sonkát, főzzük meg, és annak a levével higítsuk a főzeléket. A sonkadarabokat aztán a főzés vége felé felkockázva hozzáadhatjuk au ételhez, feltét gyanánt.

Beluga lencsét egészségboltokban, de nagyobb, ételeket is forgalmazó drogériák egészség részlegén is kapunk. Az ára kicsit magasabb a hagyományos lencséénél, de a végeredmény bőven kárpótol azért a pár száz plusz forintért. E főzelék a leghétköznapibb lencséből is elkészíthető, természetesen úgy is csodás lesz!

Hozzávalók (6 fő részére):

  • 500 g beluga lencse
  • 300 g sonka (elhagyható)
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fikhagyma
  • 2 kisebb répa
  • 1-2 gerezd zeller
  • 2-3 babérlevél
  • 1 ek mustár
  • 200 g füstölt hús (elhagyható)
  • 500 ml füstölt lé
  • 1 ek liszt
  • 200 ml tejföl
  • só, bors
  • 1 ek olaj
  • tejföl a tálaláshoz

Elkészítése:

1. Ha nincs kész füstölt levünk, dobjuk be a sonkánkat egy lábas hideg vízbe. Lassú tűzön forraljuk fel, és főzzük addig (ez 1,5-2 óra is lehet), míg meg nem puhul. Főzés közben mindig pótoljuk az elpárolgott vizet. A sonkát előző nap is kifőzhetjük.

2. Aprítsuk fel a hagymát és a fokhagymát. Tisztítsuk meg a répát és vágjuk falatnyi darabokra. Tisztítsuk meg zellert és vágjuk 1-2 cikkelyre.

3. Egy vastag fenekű lábasban melegítsük az olajat közepesen melegre, majd dobjuk rá a hagymát, és pároljuk üvegesre. Dobjuk rá az apróra vágott fokhagymát is, és pároljuk további 1-2 percig. Ügyeljünk arra, hogy a fokhagyma ne kezdjen barnulni!

4. Adjuk a hagymákhoz az átmosott lencsét, a répát, zellert, babért, mustárt és alaplevet, majd forraljuk fel. Borsozzuk, de csak óvatosan sózzuk, hiszen a sonkalé alapból sós.

5. Gyönygyöztessük lassú tűzön, és ha beszívta a folyadékot, mindig adjunk hozzá még egy keveset. Ügyeljünk arra, hogy a lencsét ne vizezzük túl, hiszen főzelék, és nem leves készül!

6. Főzzük a lencsét addig, amíg meg nem puhul, de nem fő szét, kb. 45 percig.

7. Keverjük el a lisztet a tejföllel, majd adagoljunk hozzá fokozatosan kevergetve a lencse levéből, végül öntsük a tejfölös keveréket a főzelékbe és forraljuk fel.

8. Kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsünk utána. (Elbírhat még kevés sót, borsot vagy akár mustárt.)

9. Tálaljuk felkockázott sonkával és kevés extra tejföllel. (Ez a főzelék 3-4 napig eláll a hűtőben és remekül melegíthető.)

Ezek is érdekelhetnek

Friss