Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes és ropogós a kovászos uborka!

default user icon
MME
Nem múlhat el a nyár kedvenc savanyúságunk, a kovászos uborka nélkül! Elő hát a legnagyobb befőttesüvegeddel, mutatjuk, hogy érdemes befőzni, hogy tökéletes és ropogós legyen.

A kovászos uborka elkészítéséhez egészséges és lehetőleg azonos méretű, közepes nagyságú uborkákat válogass össze. Kovászoláshoz legjobb a 8­-10 cm-­es fürtös uborka. Ennek tömör a húsa és apró a magja, így kovászolás után is ropogós, finom marad. A túlérett, sárga uborka nem alkalmas eltevésre. Az alaposan megmosott uborkák végeit vágd le, mert keserűek lehetnek. Ezután szurkáld meg mindet villával vagy hosszában hasítsd be mindkét oldalukat, hogy jól átjárhassa őket a sós víz. 

Gondosan mosogasd el az üveget, és tegyél kaprot az aljára, a sárga virágával együtt. A friss kapor sokkal intenzívebb ízű, mint az öreg vagy a szárított. Könnyebben bele tudod állítani az uborkákat az üvegbe, ha kissé megbillented. A résekbe dugdoss kisebb darabokat, és a sorok közé is tegyél kaprot.

Bőven forralj sós vizet, és bolondítsd meg a lét a saját szájad íze szerint fokhagymával, tormával, borssal vagy akár korianderrel. A langyosra hűtött lét töltsd az uborkára, hogy teljesen ellepje.

Az erjedési folyamat beindításához fektess az uborkára kenyérszeletet, hogy az üveg szájáig érjen, majd nedvesítsd meg a lével. Legjobb a hagyományosan, kovásszal kelesztett félbarna kenyér, a száraz is megfelel. A teraszra, erkélyre vagy ablakpárkányra kirakott üveget fedd le egy kistányérral, majd forgasd félnaponta, hogy mindenhol érje a napsütés. Noha a kovászoláshoz nélkülözhetetlen a meleg, ne engedd, hogy a lé felforrjon a tűző napon, mert ettől elpusztulnak a kovászolást végző élesztőgombák, és az uborka megromlik.

Mutatjuk videón a tökéletes kovászos uborka elkészítését:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss