Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Klasszikus kincsesbánya sütemény

90 perc
bonyolult
átlagos
12 adag
Hozzávalók
  • A piskótához:
  • 10 dkg liszt
  • 2,5 dkg rétesliszt
  • 1/2 tasak sütőpor
  • 12,5 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 1/2 dl olaj
  • 1/2 dl tej
  • A krémhez:
  • 6 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 4 ek liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • kb. 2 dl baracklekvár
  • 4 adag presszókávé
  • 1 üveg rumaroma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 db babapiskóta (ha tallér 40 darab)
  • A tetejére:
  • 4 db tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • tortadara

Elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a liszteket, a többi hozzávalókat kimérjük. A 3 tojás sárgáját a cukor felével habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet és az olajat, majd elkeverjük. A kimért liszteket a sütőporral elkeverjük, és kis adagokban szitálva a tojásos keverékhez adjuk. A tojásfehérjéket a maradék cukorral keményre verjük, és apránként hozzákeverjük, óvatosan beleforgatjuk a lisztes masszába.
  2. A tepsi alját (oldalát nem!) olajjal kikenjük, kilisztezzük, majd beletöltjük a masszát, éseligazítjuk a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 165 fokon további 10-15 percig sütjük. A sütőformában hagyjuk kihűlni.
  3. Egy lábasba tejet öntünk, és elkeverjük benne a tojások sárgáját és a lisztet, majd feltesszük főni, és állandóan keverve, sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.
  4. vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Ha a főzött krém kihűlt, összekeverjük a vajas krémmel. Ha kihűlt a piskóta, vastagon megkenjük baracklekvárral.
  5. Lefőzzük a presszókávét, amit egy kis flakon rumaromával és vaníliás cukorral ízesítünk. A babapiskótákat megmártjuk a kávéban, gyors mozdulatokkal, hogy ne ázzon el. Majd szépen sorban, a lekvárral megkent piskótára fektetjük. Az elkészült krémet rákenjük a tetejére, elsimítjuk.
  6. Gőz fölött felverjük a tojások fehérjét a porcukorral, egy csipet sóval, és, ha jó kemény, rákenjük a krém tetejére és megszórjuk tortadarával. Ha kész, feltétlenül hűtsük 2-3 órát, hogy kellően megdermedjen a krém, és jól összeérjenek az ízek. 

Megjegyzés

Anyósomtól kaptam a receptet, mutatós, gusztusos és nagyon finom sütemény. Igazi vendégváró, ünnepi alkalmakra kiváló választás. - Moms

Ezek is érdekelhetnek

Friss