A klasszikus gyümölcsrizs elkészítéséhez a rizst átválogatjuk, megmossuk, és a forrásban lévő vízbe dobjuk. Néha megkeverjük, és addig főzzük, amíg a vizet fel nem szívja.
Hozzáöntjük a tejet, beletesszük a csipet sót és a vajat. Beleszórunk 2 csomag vaníliás cukrot és 3 evőkanál kristálycukrot.
Lefedve 3-4 percig forraljuk, majd lekapcsoljuk tűzhelyet, és fedő alatt, a gőzben hagyjuk tejesen megpuhulni.
A tejszínt 2 csomag vaníliás cukorral habbá verjük - ha szükséges, habfixálóval segíthetünk javítani az állagán -, majd a kihűlt tejberizsbe keverjük.
Tálkákba rétegezzük: egy réteg tejszínes rizs, egy réteg gyümölcs sorrendben, majd tálalás előtt lehűtjük.