Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Klasszikus gofri: ezt az alapreceptet álmodból felébresztve is fújnod kell!

default user icon
MME
A gofri ideális reggelire, desszertnek, partira, gyerekzsúrra, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Érdemes beszerezni egy gofrisütőt, hogy gyakran megörvendeztethessük családunkat és barátainkat a kockás tésztacsodával, amelyet édesen vagy sósan, azon belül számtalan variációban és ízesítéssel is készíthetünk. Mi most a klasszikus gofri receptjét mutatjuk meg, melyet kedvetekre variálhattok.

A gofri tésztája sokféle lehet: puhább, vékonyabb és ropogósabb, natúr vagy egyéb hozzávalókkal gazdagított, készülhet élesztővel, sütőporral, vagy ezek nélkül csak liszttel, tejjel, kefirrel, tejszínnel, túróval, joghurttal. Az édes gofri tésztáját bolondíthatjuk magokkal, kókusszal, zabpehellyel, reszelt almával, reszelt citromhéjjal, rummal, gyümölcsdarabokkal, marcipánnal, vaníliával. A sós gofri tésztájából természetszerűleg hagyjuk ki a cukrot, és helyette apróra vágott sonkát, sajtot, zöldfűszert tegyünk bele.

A gofrikészítés szabályai:

  1. Mindig figyeljünk rá, hogy a hozzávalókat csomómentesre, krémesen folyékonyra keverjük!
  2. Különösen ropogós lesz a gofri, ha a receptben lévő tejet langyos vízre cseréljük, és kicsit tovább sütjük.
  3. Ha tejjel készítjük, akkor puhább és sötétebb lesz a tészta.
  4. Sütés után a gofrit rácson célszerű pihentetni, mert ha egymásra tesszük őket, megpuhulnak.

Gofrisütés

A gofrisütő egy speciális, elektromos grillsütő (melegszendvics készítésére is felhasználható). A tésztából egy adagnyit az általában négyzet formájú mélyedésbe öntünk, lezárjuk, és 2-3 perc alatt elkészül a mindkét oldalról átsütött finomság. Ha a gofri már nem gőzölög, akkor kész. A gofri formáját összecsukáskor kapja, de a sütő két felének jól kell záródnia, hogy a tészta sütés közben nehogy kifolyjon. A mintát, a mélyedéseket az első gofri sütése előtt ecseteljük be étolajjal.

Klasszikus gofri

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
4 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
5 dl tej
20 dkg margarin
4 ek cukor
olaj 

Ezek is érdekelhetnek

Friss