Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Klasszikus farsangi szalagos fánk

MME MME
120 perc
bonyolult
átlagos
12 adag
Hozzávalók
  • 1 dkg só
  • 75 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj, olvasztva
  • 6 db tojássárgája
  • 5 dl tej
  • A sütéshez:
  • 5 dl étolaj
  • A tálaláshoz:
  • porcukor
  • lekvár

Elkészítés

  1. A tejet kézmelegre melegítjük, majd elmorzsoljuk benne a friss élesztőt, és szórunk hozzá egy-egy nagy csipet lisztet és cukrot. Hagyjuk meleg helyen, hogy az élesztő felfusson.
  2. A többi porcukorral és a vaníliás cukorral a tojássárgákat habosra keverjük. Hozzáöntjük az élesztős tejet, az olvasztott vajat, majd beleszitáljuk a liszteket és jól kidolgozzuk a tésztát. Ha összeállt, megszórjuk még egy kevés liszttel, és meleg helyen, tiszta konyharuhával lefedve, duplájára kelesztjük.
  3. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval a tésztából karikákat szúrunk ki, és letakarva, kb. negyed óra alatt újrakelesztjük.
  4. Egy lábasban olajat melegítünk. Ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal minden fánk közepét kissé benyomjuk és így helyezzük óvatosan a forró olajba. Fedő alatt kisütjük.
  5. Ha a fánk oldala szép piros, szalagos, megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Vigyázzunk, hogy lassú tűznél és ne forró olajban süssük, mert a fánk belseje nem sül át! A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy lecsöpögjön a felesleges zsiradék.
  6. A fánkokat porcukorral megszórva tálaljuk, tetejére egy-egy kiskanál sárgabaracklekvárt kanalazva kínáljuk.

    FARSANGI, CSÖRÖGE, KÉPVISELŐ ÉS TÚRÓ - ISTENI FÁNKOK, MINDEN MENNYISÉGBEN! >>> 

    FARSANGI FÁNKOK - VÁLOGATÁS >>>

ÍGY SÜSS TÖKÉLETES FARSANGI FÁNKOT! >>> 

Megjegyzés

Recept és food styling: Filep Kata
Fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek