Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kívül-belül színes gyerektorta

120 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 6 tojás
  • csipet só
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál mandulaaroma (elhagyható)
  • 1-1 evőkanál színes ételfesték + cukrozatlan kakaópor
  • A krémhez:
  • 10 dkg fehércsoki (de 2 táblát is elbír)
  • 1 evőkanál étolaj
  • 50 dkg túró
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 rúd vanília (vagy vanília-kivonat/aroma)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4+6 dkg cukor (ízlés szerint növelhető)
  • 4 dl habtejszín (24 órát hűtőben vagy fél órát mélyhűtőben tárolva használat előtt)
  • 3 csomag habfixáló
  • ételfesték
  • A díszítéshez:
  • 24 db dupla mini KitKat
  • 1 csomag mini Smarties
  • mini dekorgyöngy (elhagyható)
  • organza-szalag

Elkészítés

Elkészítés: A sütőt 180 fokra és alsó-felső sütésre állítottam, a 26 centi átmérőjű kapcsos tortaformámat kivajaztam, kiliszteztem.

Elkészítettem a 6 tojásos piskótát. (A csokik magasságágának lehetősége miatt akár 8-10 tojásból is készülhet, arányosan emelve a cukor és liszt mennyiségét is.) Egy csipet sóval kemény habbá vertem a tojások fehérjét, tovább verve hozzáadtam a cukrot, a vaníliás cukrot, egyenként a tojások sárgáját, végül a legalacsonyabb fokozatra kapcsolva apránként a sütőporral elkevert lisztet is. Annyi edénybe raktam szét nagyjából egyforma arányban, amennyi ételszínezőm volt – ötödiknek a cukrozatlan kakaóport használtam.

Elkevertem bennük a színezőt, majd tetszőleges sorrendben egymás után valamennyit a tortaforma közepébe csorgattam. Kb. 30 perc alatt készre sütöttem, a forma oldalát lepattintva és rácsra átemelve megvártam, míg kihűlt az alap.

Forró vízgőz fölé, egy üvegtálba tettem a kisebb darabokra tört fehércsokit. Míg olvadt, egy másik keverőtálban áttörtem a túrót, hozzáadtam 4 dkg cukrot, belereszeltem a citrom héját. Hogy a fehércsoki krémes állagát elérjem, 1 evőkanál étolajat kevertem hozzá. Hosszában bemetszve egy hegyes kés lapjával belekapartam a vaníliarúd magjait, aztán a mascarponéval hűtöttem.

Felvertem a habtejszínt, amihez 6 dkg cukrot és a habfixálót kevertem.

A csokis mascarponéhoz öntöttem a cukros túrót, 1-2 evőkanál (tetszőleges színű) ételszínezőt is hozzámérve a kézi robotgépemmel alaposan elkevertem, majd a habtejszínt is hozzáforgattam. (Kóstolást követően a massza ízlés szerint tovább édesíthető, bár végső formájában, a csokival és cukorkákkal együtt véve később megerősítettek a családtagjaim, hogy nem volt rá szükség.)

A tortaforma aljára visszatett, és azzal egy tortatálra helyezett kihűlt tésztára kentem a krém kb. egyharmadát úgy, hogy a piskóta oldalára is jusson egy vékony réteg.

Körben a KitKat csokikat (duplán hagyva) rátapasztottam – az aljukat ráültettem a tortaforma aljára -, majd az organza-szalaggal rögzítettem. Belelapátoltam és óvatosan elegyengettem a maradék krémet, majd a másnapi díszítésig hűtőbe helyeztem (de legalább néhány óra szükséges, hogy a túrókrém megkössön!).

Tálalás előtt középre helyeztem a marcipánfigurát, megszórtam a mini smarties-cukorkákkal, és tovább díszítettem az apró gyöngyökkel.

Megjegyzés

Keresztfiam 3. szülinapjára készült. A kicsiknél mindenképpen nagy sikert aratott a már ránézésre is látványos torta, de a felnőttek/fiatalok is dicsérték, ami külön jólesett!

A gyerek-kollektíva általi gyertyafújás és a tűzijáték után az igazi meglepetés a felszeleteléskor érte a 15 tagú nagycsaládomat, amikor láthatóvá vált a tészta élénk színes mivoltja.

Mivel az összes smarties sem került felhasználásra, a maradék dobozkák szétosztásának is nagyon örültek a gyerekek.

Úgy érzem, az eddigi legsikeresebb torta – megérte az izgalmakat…! (Még több képes receptem itt: http://anyablog. - VivicaThomas

Ezek is érdekelhetnek

Friss