Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kisokos! Mit hogyan és meddig tárolj a hűtőben

default user icon
MME
Nagybevásárlásról hazaérve már csak az okoz gondot, hogy mit hova pakoljunk. Mit tegyünk a hűtőbe? Mi meddig áll el?Korántsem biztos, hogy ami praktikus megoldásnak tűnik, az jó az élelmiszereknek. Bemutatjuk a leggyakoribb tárolási hibákat.

Húsfélék

Egy egészben lefagyasztott szárnyas egy évig is eláll, darabolva azonban csak 9 hónapig. A darált hús nyersen csupán 2-3 hónapig maradhat a fagyasztóban.Ha szeleteket akarsz fagyasztani, nagyobb adagot is feldolgozhatsz úgy, hogy a szeletek közé fóliát helyezel, így fagyottan is le tudsz emelni annyi darabot, amennyire éppen szükséged van.

Tojás

A hűtő ajtajában lévő polcok a legmelegebb helyek, ezért ide azok a termékek kerüljenek, amelyek nem igényelnek különösebben alacsony hőmérsékletet. Ilyen például a tojás. Nem szükséges megmosni mielőtt bepakolod, arra viszont mindenképpen ügyelj, hogy ne érintkezzen más élelmiszerekkel. A főtt tojás maximum 1 hétig tárolható hűtőben, függetlenül attól, hogy meghámoztad-e, vagy sem. A nyers és a főtt tojást mindig tartsd elkülönítve. A nyers tojást tartalmazó ételeket és a majonézes saláták maradékát az elkészítésüket követő 24 órán belül el kell fogyasztani!

Vaj

Ezt is érdemes a hűtő ajtajába pakolni, hogy friss és kenhetően puha maradjon. Ha nem használsz rendszeresen vajat, vágd kisebb darabokra, és az apró kockákat fagyaszd le.

Sajt

A lágy sajtok egy-két hétig, a kemények három hétig is megőrzik frissességüket. A legjobb, ha folpakba csomagolva vagy légmentesen záródó műanyag dobozban rakod el a hűtő felső polcára. Itt átlagosan 8 fok körüli hőmérséklet uralkodik, ami garantálja, hogy a finomságok aromája megmaradjon.

Felvágottak

Gépsonka, szalámi és társaik – a csomagolás felbontásától számított három napon belül javasolt az ilyen termékeket elfogyasztani. Lehetőleg a zöldséges rekesz feletti polcon tárold őket: ez a hűtőszekrényben a „Déli-sark”, természetesen azért emlegetik így, mert itt van a leghidegebb.

Kávé

A közhiedelemmel ellentétben a kávét nem ajánlott a hűtőben tenni, mivel könnyen átveszi a benti levegő nedvességtartalmát, és így elveszti az aromáját, legyen szó akár őrölt, akár szemes változatról. A kávé tárolására egy légmentesen záródó edény a legalkalmasabb, és tökéletes helye van a szekrényben.

Fűszernövények

A zöldfűszereket ajánlott aprítva, adagonként lefagyasztani, eltehetjük rúd formában, műanyag zacskóban, vagy a jégkockatartó rekeszeibe tömködve. Később így mindig annyit vehetünk elő, amennyi éppen szükséges.

Joghurtok

A hűtőszekrény középső polcán körülbelül 5 fok van, már elég hideg ahhoz, hogy meggátolja a baktériumoknak szaporodását, vagyis itt ideálisak a feltételek a tejtermékek (például a krémsajt, joghurt, túró) számára. Ennél alacsonyabb hőmérsékleten azonban a tejtermékek íze érezhetően megváltozik.

Gyümölcsök és zöldségek

Ha nem megfelelően tárolod a piacon beszerzett friss gyümölcsöket, hamar tönkremennek: megfonnyadnak, elfáradnak, veszítenek vitamintartalmukból. A hűtő alsó részében – ahol körülbelül 10 fok van –, lehetőleg egymástól elválasztva, mosatlanul, a műanyag zacskóból kiszedve ajánlatos elhelyezni őket.

A gyümölcsök általában nagyon jól bírják a fagyasztást. Okosabb tálcán lefagyasztani a megtisztított gyümölcsöket, majd fagyott állapotban tölteni adagonként zacskóba, dobozba, mert így nem sérülnek, és kiengedéskor is egyben maradnak, ami a bogyós gyümölcsök esetében különösen fontos.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss