Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kisokos: így tudod bevinni egyszerűen a napi vitaminadagod

default user icon
MME
Melyik vitaminból mennyire van szükségünk egy nap? És hogy tudjuk bevinni az összeset? Vitamin-kisokosunkból most mindent megtudhatsz!
A

- Óvja a sejteket, a bőrt ragyogóvá, a hajat erőssé varázsolja. Jó hatással van a szemekre. Ellenállóbbá teszi az orr és a száj nyálkahártyáját.

Ajánlott napi dózis: 400–800 mikrogramm

- Ez a mennyiség megtalálható kb. 100 g sárgarépában, kelkáposztában, spenótban vagy paradicsomban. A várandós nők A-vitamin-igénye az ajánlott mennyiség egyharmadával több.

Egészség >>>

B6

- Szüksége van rá az ideg- és az immunrendszernek, részt vesz a fehérjék felépítésében, illetve lebontásában, a vérképzésben, valamint a homocisztein nevű aminosav kiürítésében. Utóbbi túl magas koncentrációja növeli az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Ajánlott napi dózis: 0,3–2,2 milligramm

- Gazdag forrása a csirke- és sertéshús, a hal, a káposzta, a bab, a lencse, a galambbegysaláta és a banán.

C

- Segít a kötőszövet, a csontok és a fogak egészségének megőrzésében, véd a szabad gyököktől, támogatja a sebgyógyulást, fontos szerepet játszik abban, hogy a máj lebontsa a koleszterint, emellett a vas felszívódását is megkönnyíti.

Ajánlott napi dózis: 100–200 milligramm

- A napi igényt fedezheti például 200 g paprika vagy brokkoli, 150 g fekete ribizli, 2-3 db narancs vagy 3-4 db kivi elfogyasztásával.

Diéták >>>

D

- Napfény segítségével a test saját maga is képes előállítani. Feladata a kalcium- és a foszfátanyagcsere szabályozása, emellett erősíti a csontozatot, és javítja a sejtek oxigénellátását.

Ajánlott napi dózis: 5–10 mikrogramm

- A napi szükséglet könnyedén fedezhető például 50–100 g lazaccal vagy 1/2 db tojással.

E

- A sejtek védelmi rendszerének kiépítésében van rá szükség. Természetes antioxidánsként óv a szabad gyököktől, ezáltal késlelteti a bőr öregedését, és a stresszel szemben is ellenállóbbá tesz.

Ajánlott napi dózis: 4–12 milligramm

- Legjobb forrásai: búzacsíra- és napraforgóolaj, margarin, mogyoró, mandula.

Tippek, trükkök, praktikák >>>

K

- Segít szabályozni a csontképződést, ezért a D-vitaminnal együtt kulcsszerepet játszik a csontritkulás megelőzésében. Fokozza a véralvadást, fontos a gyors sebgyógyuláshoz.

Ajánlott napi dózis: 10–70 mikrogramm

- Ideális K-vitamin-szállítók a zöld színű zöldségfélék (pl. spenót, kelbimbó vagy cikória). Kiegészítésként a tojássárgája, a tej és a tejtermékek, valamint a gabonafélék fogyasztása javasolt.

Legkedveltebb receptek >>>

Tipp

Az A-, a D-, az E- és a K-vitamint a szervezet csak akkor képes optimálisan feldolgozni, ha az adott élelmiszer elkészítésekor zsiradékot is használsz, ugyanis a felsoroltak kivétel nélkül zsírban oldódó vitaminok!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss