Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kismamák diétája 5 bevált recepttel!

default user icon
MME
Nagyanyáink idejében még tartotta magát a mondás, miszerint a várandós anyukának kettő helyett kell ennie. Ma már tudjuk, hogy nem a táplálék mennyiségének, hanem minőségének kell megváltoznia a terhesség alatt.

Ma már idejét múlt szemlélet azt gondolni, hogy nem fejlődik elég gyorsan és megfelelő mértékben a baba, ha nem tápláljuk a mamát megfelelően. Ennek az óriási tévhitnek anyáink korában meg is lett az eredménye: a kismamán a szülés után 15-20 kiló túlsúly is maradt, amitől – főként a szoptatás ideje alatt – csak nagyon nehezen tudott megszabadulni.

Tudatos táplálkozás kell 

Ésszerűen és tudatosan kell összeállítani az étrendet ahhoz, hogy a baba is megkapja a megfelelő táplálékot, és az anyuka se hízzon el. Szükségtelen két ember helyett enni, elegendő, ha a kalóriabevitel 10-15 százalékkal nő. 

A fehérje bevitelt kell növelni

A terhesség alatt elsősorban a fehérjeigény lesz nagyobb, hiszen sejteket, izmokat, csontokat kell felépíteni. A fehérjetöbbletet tejtermékekből, szárnyashúsokból célszerű fedezni, főként a zsírszegény fajtákból. Az ételeket telítetlen zsírsavakat tartalmazó, növényi olajokkal helyes elkészíteni. Kerüljük a sertészsírt és más állati zsiradékot (kacsa- és libazsír, szalonna, töpörtyű, kolbász, szalámi). Kenyérre inkább kevés vajat vagy zsírszegény vajkrémet kenjünk, főzéshez pedig olajat használjunk!

Pótold a D-vitamint! 

A terhesség 20. hetétől kezdve szükséges külön D-vitamin adása. Ezt jobb tabletta vagy csepp formájában biztosítani, mint a koleszterinszintet növelő májjal vagy túlzott napozással. Nagy figyelmet kell fordítani a vasellátottságra, mert a fejlődő csecsemő elvonja a mama szervezetéből a vasat, így akár vészes vérszegénység is kialakulhat. Ezért sem ajánlják az orvosok, hogy a várandós anyuka lemondjon a hús élvezetéről. Tény viszont, hogy a vegetáriánus kismamák gyermekei sem szenvednek hiánybetegségtől, ha a mama gondoskodik a megfelelő vitamin-, ásványianyag- és nyomelem-ellátottságról!



Fűszeres sajtleves
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis fej vöröshagyma
5 dkg emmentáli sajt
5 dkg ilmici sajt
3 dkg vaj
3 dkg liszt
8 dl húsleves
1/2 csokor metélőhagyma


Előkészítés: A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük.
Elkészítés: Felforrósítjuk a vajat, üvegesre pároljuk benne a hagymát. Meghintjük a liszttel, 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a levessel, és felforraljuk. Beleszórjuk a sajtot, borssal és pirospaprikával fűszerezzük. Csak addig főzzük, amíg a sajt elolvad. A metélőhagymát leöblítjük, konyhai ollóval, frissen a tányérba mert levesre vágjuk.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 189 kcal

Karibi grill
Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkemellfilé (2 egész mell)
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál citromlé
1 dl frissen csavart narancslé
1 dl olaj
Előkészítés: A csirkemellet megmossuk, kisebb szeletekre vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk.
Elkészítés: Összekeverjük a citrom- és narancslevet, a zúzott fokhagymával és borssal fűszerezzük. Ebbe a lébe fektetjük a hússzeleteket, és egy éjszakán át pácoljuk. Másnap lecsöpögtetjük, besózzuk, és bekenjük olajjal. Faszénparázs fölött vagy grillsütőben mindkét oldalon megsütjük. Sütés közben a páclével gyakran kenegetjük. Mazsolás rizzsel és fejes salátával tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: másnap
1 adag: 245 kcal



Hirtelensült zöldségkörettel
Hozzávalók 4 személyre:
2 fej karalábé
5 kisebb sárgarépa
1 csokor petrezselyem
1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
4 szelet csirke- vagy pulykamell
1 dl tejszín
Előkészítés: A karalábét, a répát meghámozzuk, megmossuk, a karalábét kockára, a sárgarépát vékony karikákra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, karikákra vágjuk.
Elkészítés: Felforrósítjuk a vaj felét, kevergetve 1 perc alatt megpirítjuk rajta a karalábét és a répát. Sóval, fehér borssal ízesítjük, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben a hússzeleteket kiveregetjük, besózzuk, fehér borssal megszórjuk. Serpenyőben felforrósítjuk a maradék vajat, beletesszük a hússzeleteket, és félig megsütjük. A petrezselymet elkeverjük a tejszínben, a párolt zöldségekhez keverjük, és összemelegítjük. A hús mellé dobjuk a hagymát, és megpirítjuk. A húst a zöldségkörettel tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 328 kcal

Sonkás zellersaláta
Hozzávalók 4 személyre:
2 kisebb zellergumó
1/2 csokor petrezselyem
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál tárkonyecet
1 tojás
20 dkg gépsonka
1/2 fejes saláta
Előkészítés: A zellergumót meghámozzuk, felszeleteljük, és sós vízben megpároljuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk.
Elkészítés: Az olajat kikeverjük az ecettel, sóval, borssal, a petrezselyemmel ízesítjük. A zellerre öntjük, és 1 órát érleljük. A tojást keményre főzzük, meghámozzuk, kockákra vágjuk. A sonkát vékonyabb, a salátaleveleket szélesebb csíkokra vágjuk. A zellerhez keverjük, és azonnal fogyasztjuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
1 adag: 207 kcal



Almás kukoricasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg mélyhűtött kukorica
1 szál sárgarépa
1 jonatán alma
5 dkg majonéz
1 dl tejföl
1 teáskanál mustár
1 teáskanál citromlé
Előkészítés: A mirelit kukoricát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A sárgarépát megtisztítjuk, lereszeljük, az almát megmossuk, magházát kiemeljük, húsát héjastól kockára vágjuk.
Elkészítés: A majonézt kikeverjük a tejföllel, a mustárral, a citromlével és sóval ízesítjük. A mártásba keverjük a kukoricát, a sárgarépát és az almát. Legalább egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenevőkanál
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 20 perc múlva
1 adag: 378 kcal

Olvass tovább kismamákat érintő témákról >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss