Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kirándulás a káposzta városában

Van egy város, a káposzta fővárosa, Vecsés. Termesztik, savanyítják, tapossák a káposztát, készítik a különféle savanyúságokat, annak rendje és módja szerint. Itt rendeztek a napokban egy gasztronómiai fesztivált, ami természetesen elsősorban a káposztáról és a vecsési savanyúságokról szólt. Körbenéztem arrafelé.
Mit kell tudnunk Vecsésről?

Vecsés város Pest megyében, a Monori kistérségben található, területe: 36,18 km², lakossága 21 000 fő körül mozog.

Vecsés a térképen

Vecsés földrajzi értelemben a Duna Pest megye teraszos völgymedencéjében helyezkedik el. Keleti oldalán a Gödöllői-dombsághoz tartozó vonulatok húzódnak, déli irányban a Duna-Tisza közötti hátság területe kezdődik. Akár közúton, akár vasúton, de még repülővel is könnyen megközelíthető, hiszen a közelben található a Liszt Ferenc Repülőtér is. Elsősorban híres káposztájáról ismert a várost. És persze van még egy fontos dolog, amit feltétlenül tudnia kell mindenkinek: Vecsésen él szüleivel Marci unokám, aki már első osztályos nagyfiú!
 

Vecsés első okleveles említése 1318-ból való. A XVI. századi török dúlás után a település pusztasággá vált. Lakói, a környékbeli falvakhoz hasonlóan elpusztultak, elmenekültek. 1786-ban Grassalkovich Antal földesúr telepítette be újra ötven, jobbára sváb jobbágycsaláddal. A telepítési szerződésben már szerepelt, hogy a nádasok között lévő tisztáson, minden újgazda 150 öl káposztaföldet kap, melynek terméséből 1/7-nyi dézsmát köteles leadni. A vecsési káposztát 1797-ben már említi a Historia Domus, miszerint egy március 5-én kelt szerződésben a vecsési gazdák vállalták, hogy papjuk káposztaföldjét felássák. Országos hírnevét azonban a Ferihegy TSZ-nek köszönheti. A 70 regisztrált gazdasági vállalkozáson felül 150 kisebb-nagyobb savanyító üzem található jórészt családi vállalkozásként a településen.

Arról a híres káposztáról…

A fejes káposzta vagy édes káposzta a vadkáposzta termesztett változata. Szinte egész évben kapható, fogyasztható. A káposztát már több mint 4000 éve ismeri, termeszti az ember. C-vitamin-tartalma igen magas, 40–50 mg/100 g.

A káposzta jól megművelt földet, sok nedvességet kedvelő növény. Magját tavasszal melegágyba vetik, majd a palántákat nedves, tápanyaggal dúsított talajba ültetik. Az első évben növeszti a fejet, amit megeszünk, a másodikban pedig a becőtermést a magokkal, amikről szaporítható. Mivel kifejlődéséhez két nyár szükséges, ezért kétnyári növénynek nevezzük. A hideget jól tűri, de a −4 °C alatti hőmérsékletet csak az úgynevezett áttelelő fajták viselik el.

Egész évben megtalálható asztalunkon, finom és változatos ételek készíthetők belőle. Nyersen, főzve, tartósítva, savanyítva egyaránt ízletes. Enyhe zamatával és ropogós állagával egyike a legfinomabb zöldségeknek. A korai káposztafejeknek fényes és szorosan tapadó leveleik vannak.

A gyalult káposztából sóval és fűszerekkel (tormával, babérlevéllel, kaporral) érlelik a savanyú káposztát. Az érlelés alatt a káposzta bő levet ereszt, cukortartalma tejsavvá alakul át, ez adja jellegzetes ízét. Saját levében hónapokig is eláll a hűtőszekrényben. Nagyon magas a C-vitamin tartalma.

A XVIII-XIX. században a téli időszak legtöbb ételféleségét savanyított káposztából készítették. A savanyítás családi receptúra szerint történt, történik ma is Vecsésen. A föld szeretete, a termelés és feldolgozás módja és eszközei generációkon keresztül öröklődtek és fejlődtek. Jellemzően ma is az egykori német telepesek leszármazottainak családi gazdaságaiban folytatják ezt a tevékenységet. A jövedelmezőséget az biztosította, hogy három, ma többnyire elkülönülő szakmát egyesítettek: a termelést, a feldolgozást és a kereskedelmet, azaz a piaci árusítást.

Fesztivált is érdemel a káposzta!

Idén 13. alkalommal rendezték meg Vecsésen a Káposztafesztivált. Olyan volt ez, mint egy falusi búcsú. Volt ott hagyományőrző dirndl bemutató, párhuzamosan két színpadon zajlottak a kulturális programok, ahol szerepeltek a helyi és a környező települések óvodáinak, iskoláinak nebulói táncos, zenés műsorukkal, de országos hírű előadók is felléptek, mint Gryllus Vilmos és családja, Csepregi Éva és Végvári Ádám.

Voltak különböző versenyek, ki termelte a legnagyobb méretű káposztát, ki pucolja legszebben ésleggyorsabban a káposztát, főzőverseny, ahol különféle káposztás ételek szerepeltek a repertoárban - a töltött káposztától a káposztás lángoson át a rétesig sok minden kóstolható volt, és természetesen bemutatták termékeiket, a helyi savanyúságokat a finomságokat készítő családok, vállalkozások is.

Kis káposztás körkép
Erdélyi töltött káposzta

Hozzávalók: 50 dkg setéslapocka, 50 dkg kocsonyahús, 50 dkg füstölt oldalas, 50 dkg sertés dagadó, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál libazsír, 1,5 kg szálas savanyú káposzta, 10 db savanyú káposzta levél, 15 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 nagy pohár tejföl, őrölt feketebors, pirospaprika, só, kevés olaj, petrezselyemzöld

Elkészítés: Előző este beáztatom legnagyobb cserépedényemet, készüljön másnapi feladatára. A hozzávalók egy részét is előkészítem. A káposztalevelek vastag ereit kivágom, félbevágom őket, így majd több tölteléket kapok jutalmul. A dagadót ledarálom, gyengén sózom, borsozom, az olajjal meglocsolva éjjeli menedékre küldöm a hűtőnkbe. A füstölt oldalast csíkjaira szelem, fokhagymás tejben hagyom éjszakázni. Szép álmokat nekik és nekem is! Iszom egy jó éjt páleszt, nyugovóra térek.
Eljött a reggel. Zsebibabával sétáltunk egyet, Zsebi hű kísérőm, ő nem, de én az utca túloldalán lévő pince borozóban betöltök némi rizlingszilváni. Tudva lévő - szemben az emberi szokásokkal - az állat csak akkor iszik, ha szomjas, én viszont nem vagyok egy állat.
Hazaértünk a sétából, főzzünk! Kevés olajon megpirítva, só, víz hozzáadásával félkészre főzöm a rizst, vágott petrezselyemzölddel turbózom, félpuhára főzöm.
Szokásommal ellentétben nem vágom, hanem lereszelem a hagymát, így lágyabb, omlósabb lesz, remélem! A savanyú káposztát átöblítem, ügyelek rá, ne menjen el a túl savanyú irányba. Kikapom a hűtőből a remélve jót pihent  darált dagadót, összedolgozom - szerszámként két dolgos kezemet használva - a félig főtt rizzsel, szükség szerint fűszerezem sóval, borssal, kevés pirospaprikával. Teniszlabda nagyságú gombócokat formázok az elkészült húsos masszából, ezeket a szépen előkészített savanyú káposzta levelekbe töltöm, becsomagolom, félreteszem őket. 
Előveszem beáztatott cserépedényemet, kikenem libazsírral. Belerakom a szálas savanyú káposztám 1/3 részét, mehet rá a szépen borotvált, átmosott kocsonyahús (darabolt köröm, fül és farok) és a fokhagymás tejben áztatott feldarabolt füstölt oldalas is. Jöhet rá a szálas savanyú káposzta második harmadja, sózom, borsozom az egészet, majd tovább rétegezem. Következhetnek a gondosan káposztalevélbe csomagolt töltelékek, erre mennek a felszeletelt, előzőleg besózott, borsozott lapockaszeletek, végül az egészre ráterítem a maradék savanyú káposztát.
Utoljára sózom, borsozom, ráöntök egy nagy pohárnyi pirospaprikával elkevert tejfölt, lefedem, és beküldöm az előmelegített 160 fokos sütőbe, ahol hagyom olyan 3 órányit szoláriumozni.
Amikor kész, frissen és melegen tálalom, ropogós friss, félbarna kenyeret és persze tejfölt adok mellé. A maradékkal sem lesz gondom, másnap melegítve is kiváló lakoma, de én hidegen is simán benyomok egy adagot belőle. 

Szalonnás rakott káposzta

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 20 dkg főtt császárszalonna, 1 szál lángolt kolbász, 2 fej vöröshagyma, 3 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, babérlevél, szárított csombor, só és őrölt feketebors

Elkészítés: A császárszalonnát hajszálvékony, nagy szeletekre vágom, és 1/3 részével kirakom egy tűzálló tál alját. Erre teszem a kissé kicsavart savanyú káposzta 1/3 rézét. Ezt lelocsolom fűszerekkel és a liszttel simára kevert tejföllel, majd vékony karikákra vágott vöröshagymaréteg következik. Erre kerül a lebőrözött és ugyancsak felkarikázott kolbász, majd a szalonna, és ismét káposzta - egészen addig, amíg el nem fogy a hozzávaló. A tetejére hagymát és szalonnát teszek.
Előmelegített forró sütőbe tolom a lefedett ételt, majd 45-50 percnyi lassú sütés után leveszem a tál fedelét, és addig pirítom, amíg a szalonnából ropogós pörc nem válik.
Tejföllel meglocsolva tálalom, friss kenyér is megy mellé természetesen. Rendkívül jóízű, egyszerű egytálétel, amelyet minél többször melegítek, annál finomabb lesz. Érdemes belőle akár tripla adagot is készíteni!

Korábbi káposztás receptjeim a Mindmegettén:

Káposztás-babos húsgombóc kolbásszal

Káposztás cvekedli

Káposztás csuka

Káposztás mangalicapörkölt

Részeges rakott káposzta almával bolondítva

Töltött káposzta Nagymama receptje után

Vecsési sertésszelet

A csodálatos káposzta >>>

Savanyú a káposzta >>>

További káposztás receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss