A tésztához tojások fehérjét, a cukor 2/3- val, a csipet sóval, és a citromlével kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját a többi cukorral, a vaníliás cukorral kikeverjük, majd ehhez öntjük a feherjét.
A száraz hozzávalókat, vagyis a sütőport, a lisztet és a szerecsendiót összekeverjük és átszitáljuk, beleöntjük a tojásos masszába, majd csomómentesre keverjük.
A masszát sütőpapírral bélelt formába öntjük. 180 fokon tűpróbáig sütjük. (Érdemes két adagban sütni, így magasabb alapokat kapunk)
Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét, a porcukorral és a vanília aromával kikeverjük, majd a tejszínhabbal összekeverjük. Hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a karamellt. A vizet a cukorral feltesszük főni, és megvárjuk míg szép borostyán színű lesz. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és a vajat, majd még kb. 2 percig hagyjuk a tűzön, aztán hagyjuk kihűlni.
A kihült lapokat megkenjük a krémmel, és csurgatunk rá jócskán a karamellből, így összeállítjuk a tortát. Kívülről is lekenjük a tortát, és mogyorót tapasztunk az oldalára. Kicsit visszatesszük a hűtőbe.
A csokit gőz fölött megolvasztjuk, majd bevonjuk a torta tetejét, és csurgatunk még rá karamellt.