Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kínai kel: az őszi napok kedvence

default user icon
SB
Fehérjetartalma háromszorosa a fejes káposztáénak, felhasználhatjuk salátaként, főzelékbe, rakott ételekbe, készíthetjük wokban is. Sokáig eláll, baráti az ára és nagyon finom!
Hozzánk is megérkezett a kínai kel

A káposztafélékkel rokonságban lévő kínai kel az utóbbi 10 évben lett kedvelt zöldségféle nálunk, előtte szinte egyáltalán nem ismertük. Európában a franciák kaptak rá először, Ausztriában és Svájcban már az 50-es évektől termesztik, őshazájában, Ázsiában pedig több ezer éve fogyasztják. Itthon is termesztjük, nagyrészt fólia alatt, de a termés jelentős része exportra megy.

Kínai kel a kertben

Az óriási méretű, akár több kilósra megnövő kínai kel fejeken szorosan ülnek a levelek. A kínai kel jól bírja a hűvösebb őszi napokat, és ázsiai eredete miatt a meleget is. A legnagyobb mennyiséget szeptemberben takarítják be.

Egészséges és nem puffaszt

C-vitaminban gazdag, ráadásul rengeteg aminosav és ásványi só található benne. Gazdag folsavban és béta karotinban is. Kalóriatartalma alacsony, ezért fogyókúrázók, diétázók bátran fogyasszák. Rosttartalma miatt kitűnő hatása van az emésztésre is. A többi káposztafélétől abban is eltér, hogy érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják: nem puffaszt.

Érdekességek

A kínai kel előnye, hogy nagyon hosszú ideig eltartható. Míg a salátafejek napok alatt összeeshetnek, a kínai kel hetekig finom ropogós marad. Fagyasztani nem lehet, de Koreában például a mi káposztánkhoz hasonlóan savanyítják, és kimcsi néven árulják. Hagymával, paprikával, gyömbérrel, rákokkal bolondítják meg.

A kínai kelt nagyon sokféleképpen fűszerezhetjük, lehet magyaros pirospaprikával, esetleg kaporral, köménnyel ízesíteni, de választhatjuk a francia vonalra hajazó tejszínes, szerecsendiós, rozmaringos kakukkfüves ízvilágot is.

Mit készítsünk belőle?

A leggyakrabban salátákat készítünk kínai kelből. Vannak, akik a keményebb levélnyelet kivágják ilyenkor, pedig ez is finom, ropogós. Zöldséges húsételekben is megállja a helyét  a kínai kel ., készülhet belőle rakott zöldség rakott kel és főzelék is.  Feldobja a zöldség-, hús- és csontleveseket is, de egy csirkelevest is kipróbálhatunk sok-sok kínai kellel.
Hat-nyolc hónapos kortól babáknak is adhatjuk. Díszítésre is jól használhatjuk: tálalhatjuk a vendgváró falatkákat, különféle salátákat a halvány, üde leveleken.

Tökmagos kínai kel saláta

Hozzávalók:
80 dkg kínai kelkáposzta
1 nagy narancs
1 dl narancslé
1 fej vöröshagyma
1 dl tejföl
2 evőkanál olaj
4 dkg hántolt tökmag
1 evőkanál mustár
fél citrom leve
ízlés szerint só és törött fehér bors
1 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítés: A kínai kelt külső, fonnyadt leveleitől eltávolítjuk, a maradékot csíkokra vágjuk. Megsózzuk, és fél órára félretesszük. Közben a narancsot meghámozzuk, fehér bundáját eltávolítjuk, apró kockákra vágjuk.

A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk, és összekeverjük a narancslével, mustárral, citromlével, olajjal, törött borssal, tejföllel és a finomra vágott petrezselyemzölddel. Rálocsoljuk a kínai kelre, hozzátesszük a narancskockákat, és óvatosan átforgatjuk, hogy a gyümölcs ne nagyon törjön össze. Rászórjuk a tökmagot, lefedjük, és két-három órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Kínai kel táskák fenyőmaggal

Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg fenyőmag
1 fej kínai kel
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
2 kávéskanál pirospaprika
60 dkg darált pulykahús
só, őrölt bors
1 tojás
2 dl tejföl
1 kávéskanál liszt
1 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A kínai kelt leveleire szedjük, megmossuk, a vastag ereket kivágjuk. Egy kiskanál sóval vizet forralunk, a leveleket leforrázzuk vele. A megtisztított és felaprított vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk, megszórjuk 1 kávéskanál pirospaprikával, majd a darált húst hozzáadjuk, kevergetve átsütjük. Sóval és borssal ízesítjük. A tojást beleütjük, a fenyőmag felével összekeverjük.

A leforrázott kellevelek közepére húsmasszát halmozunk, kis párnákat formálunk belőlük. A maradék káposztát csíkokra vágjuk, egy kis főzővízzel megfőzzük.

A fokhagymát összezúzzuk, a maradék pirospaprikával és a liszttel a tejfölbe keverjük, a főzeléket behabarjuk vele. Belerakjuk a töltött párnákat, megszórjuk a maradék fenyőmaggal és tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss