hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Boldog holdújévet! 5 szerencsehozó kínai étel

default user icon
MME
Úgy érzed, hogy bár becsülettel etted a mákos bejglit karácsonykor, a lencsét és a malacsültet újévkor, a beígért szerencse eddig nagy ívben elkerült? Nos, mivel a kínai naptár szerint még az óévben járunk, elképzelhető, hogy csak pár nap múlva indul el feléd a szerencse áradása. Eláruljuk, mit kell enned a holdújév alkalmából, hogy ez a legnagyobb valószínűséggel meg is történjen!

Idén január 22-re esik a legnagyobb kínai ünnep, a holdújév. Ez a távol-keleti hagyományok szerint egy 15 napos családi ünneplés sárkányos karnevállal és sokfogásos lakomákkal. Mint minden ünnepnek, ennek is megvannak a maga babonái: nem mindegy, hogy miket eszünk az új esztendő elején. Íme 5 szerencsehozó kínai étel, amivel biztosan nem lőhetsz mellé!

1. JIAO ZI, AVAGY KÍNAI GOMBÓC, más néven SZEReNCSeSÜTI

A jiao zi, amit főzve és sütve egyaránt fogyasztanak - nálunk az utóbbi változatban ismert, szerencsesüti néven - a jólétet szimbolizálja. Általában a holdújév első napján éjfélkor és másnap reggel szervírozzák, aki pedig azt kapja, amelyiknek a közepébe készítéskor pénzérmét rejtettek, az lesz a legszerencsésebb a következő évben.

2. RIZS, minden mennyiségben

A rizs, mint a termékenység örök szimbóluma már önmagában is valódi szerecsehozónak minősül, de a holdújévkor készített rizssütemény, a nian gao - amit szó szeritni fordításban magas süteménynek is hívhatunk - különösen hatásos. Ha ilyet eszünk a 15 napos ünnep alatt, akkor a következő évben a velünk szemben támasztott legmagasabb elvárásoknak is képesek leszünk megfelelni.

3. EGYBEN SÜLT FOGÁSOK

A teljességet és harmóniát az új évben az egyben sült ételek - elsősorban hal és kacsa - biztosítják, a melléjük köretként felszolgált hosszú, vágatlan rizstészta pedig a hosszú életet jelképezi.

4. CITRUSFÉLÉK

A babona szerint a mandarin és a narancs jólétet és szerencsét hoz, így ajánlott ezekből bőséggel fogyasztani a holdújév napjaiban. A citrusfélékbe vetett hit azonban nem csupán azok aranyhoz vagy a naphoz hasonlatos, ragyogó színüknek köszönhető, hanem annak is, hogy a mandarin szó kínaiul szerencsét is jelent.

5. VALAMI ZÖLD

A zöld színű ételek szintén nem maradhatnak ki az újévi menüből, mivel ezek -  a zöldbab, a spenót, a sóska, a brokkoli és az összes zöld társuk- a pénzt és a boldogságot jelképezik.

A cikk a Szerencsejáték Zrt. Sok szerencsét! sorsjegyének támogatásával készült.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss