A kínaiak táplálkzásában a harmonikus egyensúlyt jelképező jin és jang szimbóluma is fontos szerepet játszik. A súlyfeleslegért, gyakran, a túl sok jin tehető felelőssé, ilyenkor az élelmiszerek közül a jang típusúakat kell választani. A csí, vagyis az életenergia csak akkor áramolhat ismét akadálytalanul, ha a jin és a jang újra egyensúlyba kerül, ezután pedig teljesen természetes módon fogunk fogyni. A jang élelmiszerek tehermentesítik az emésztést, és fokozzák az energiaáramlást.
A jin élelmiszerek HŰTENEK
Gyümölcs: citrusfélék, ananász, alma, körte, görögdinnye
Zöldség: uborka, paradicsom, paprika, spenót, brokkoli, padlizsán és cukkini
Zöld és fekete tea
Tej és tejtermékek (pl. joghurt, túró, kefir)
Ásványvíz
Fehérbor és sör
Osztriga, rák, kaviár
A jang élelmiszerek Melegítik a szervezetet
Szárított gyümölcsök: például a sárgabarack, mazsola, szilva
Csípős zöldségek: például póréhagyma, vöröshagyma, kömény
Diófélék
Fűszerek
Szárnyasok, bárány és vad
Ánizs-, édeskömény- és fűszeres tea
Tengeri és füstölt halak
Savszegény gyümölcslevek
A semleges élelmiszerek Kombinálhatók a másik két csoport tagjaival
Zöldség: káposzta, sárgarépa, tök, burgonya
Gyümölcs: füge, szilva, datolya, bogyós gyümölcsök
Gabonából készült termékek (pl. zabpehely, kenyér)
Rizs, köles, kukorica
Marha- és borjúhús
Vaj, tojás
Méz