Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kímélő konyha - ünnepek után

Mi, magyarok, arról vagyunk híresek, hogy ünnepek alatt, baráti-családi összejöveteleken szeretünk enni és etetni. Meg is sértődik az a háziasszony, akinek főztjét nem kóstolják meg a vendégei. Mivel a hagyományos magyaros ételek még energiában is igen bővelkednek, nem csoda, ha minden esztendő azzal a fogadalommal kezdődik, hogy most aztán tényleg lefogyunk.

A testsúlyukra figyelő emberek nehéz helyzetben vannak, mert amellett, hogy nem akarják megsérteni vendéglátóikat, a csábítás is igen erős. Ha már megtörtént a „baj”, vagyis végigettük az ünnepeket, akkor kezdjük tényleg az új esztendőt étrendünk kontrolljával.

A felszedett kilóktól ne drasztikus sanyargatással próbáljunk megválni, hanem a könnyebben betartható mérsékelt odafigyeléssel, az egészségesebb táplálkozással.

A lényege: legyen benne sok zöldség és főzelék, párolva, roston sütve, salátának. Kevesebb (1 adag, nyersen kb. 10 dkg) hús, és még kevesebb zsiradék. Ügyeljünk a rejtett zsírokra, melyek a sajtokban, felvágottfélékben rejtőznek.

A desszertekről sem kell lemondani, fogyasszunk gyümölcsöket, gyümölcssalátákat, cukor nélkül készíthetünk pudingokat. Ha havonta csak egy-két kilogrammtól sikerül megszabadulnunk, májusig akkor is fogyhatunk négy-nyolc kilót.

 

Receptajánlónk:

Olaszos zöldségleves

Zöldséges csirkeraguleves

Kapros-túrós galuskaleves

Töltött pulykamell

Sajtos-gombás halszelet

Francia sertésborda

Sárgarépás-kukoricás ragu

Morzsás karfiol

Rakott kelbimbó

Erdélyi kapros zöldbab

Majorannás mexikói köret

Sajtmártásos farfalle

Húsos saláta

Waldorf-saláta

 

Ezek is érdekelhetnek