Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kim chee (kimchi) uborkával

> 90 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A kel külső leveleit lebontottam, és a nagyobb levelek keményebb végeit levágtam, ezt egy kínai édes-savanyú étel készítésére használtam fel. A sárgarépát és a jégcsapretket zöldséghámozóval csíkoztam fel, az újhagymát hosszában kettévágtam, majd 3 cm-es darabokra. A fokhagymát szétnyomtam.

A kel leveleit meleg, sós vízbe áztattam éjszakára, majd reggel, a vízből kivéve nagyobb tálban összekevertem a többi hozzávalóval. Belekerült a csíkozott sárgarépa, a retek, az újhagyma, a fokhagyma, a gyömbér, a paprika (ami a hozzávalókban leírt módon igen csípős), a cukor, a szójaszósz és a halszósz, majd a só. Akkora edénybe raktam (eredetileg befőttes üvegbe is szokták), amiben minden elfért, és a hűtőbe tettem.

Másnapra kicsit már megvonult tartalma, így mivel kicsit összeesett, vágtam hozzá annyi uborkát, amennyi még belefért. Naponta megforgattam, és 5 nap alatt ért meg. Közben megkóstoltam, és mivel az eredeti ízhez képest savanyúsága enyhén csökkent, kevés almaecetet ismét tettem rá.

Az uborka tehát nem azonnal, hanem 1 nap után került hozzá. Mindenképpen javaslom az érlelést, mert így nagyon finom lett.

Megjegyzés

Ennek a salátának legalább 3 napig érnie kell. A lényege az, hogy előerjedt (fermentált) állapotba kerülnek alkotói, és a probiotikus mikrobák így könnyen kerülnek szervezetünkbe. Hihetetlenül egészséges, koreai nemzeti étel. Most a kínai kel mellett uborkát is tettem hozzá, amit nem bántam meg. Nagyon finom lett. - hajduistvan

Ezek is érdekelhetnek