Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A Nyíros nyomában: ezért adják kifliben a gyrost Nyíregyházán

default user icon
MME
Nyíregyházának számos kulináris finomságot köszönhet a világ. Legyen szó a nyírségi gombóclevesről, a szabolcsi töltött káposztáról, vagy egy tányér mákos kukoricáról, elkerülhetetlen, hogy akár csak egy jóllakott sóhajjal is, de megemlékezz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéről az ebéd végén. Ám azzal tisztában vagy, hogy a klasszikus szabolcsi ételek véget nem érő listájáról a kiflis gyros sem hiányozhat? Most utánajártunk, hogy mi a titka a ma már határokon átívelő hírnévvel bíró, a fővárosiak által csak Nyíroszként emlegetett különleges streetfoodnak.

Ha egy nyíregyházit gyrosozni hívsz a fővárosban, vagy az ország bármely pontján Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén kívül, akkor tudd, hogy az ő fejében legelőször a kiflis verzió fog megjelenni, majd csak utána a pitás. Ez nem is csoda, hiszen azon a környéken már több mint 30 éve, hogy kifliből készül, így nem túlzás kijelenteni, hogy ott a gyrosozásnak kultúrája van, és a város egyik meghatározó védjegyévé vált. Na, de mégis miben különbözik a nyíregyi kiflis gyros a hagyományostól? Mert ugye a szabolcsinak az ég világon semmi köze sincs a törökhöz, sem pedig a görög változatokhoz.

Összességében majdnem ugyanazokból a hozzávalókból készül, mint a sokak számára ismert és kedvelt nemzetközi verzió. Az alapváltozatban a csirkehús egy nagyobb kifliben kap helyet, amire uborka, paradicsom, hagyma, sajt és egy olyan különleges szósz kerül, ami a legtöbb esetben az adott hely specialitása. Szóval a titok nyitja leginkább a kifliben és a rengeteg mártásban keresendő, na és persze abban, hogy nyíregyházi. Egyébként van, ahol a kiflit is megpirítják, a feltétek közül opcionálisan választható még kukorica, gomba és más egyéb zöldségek is, ám ha nagyon ínyencek vagyunk, sült bacon szalonnával is kérhetjük. A kifli különlegességét az is jól mutatja, hogy nem fogsz hozzájutni bármelyik élelmiszerboltban, illetve pékségben, hiszen nem egy hétköznapi pékáruról van szó. A szabolcsi gyrososoknak már évtizedek óta megvan a jól bejáratott beszállítója, szóval ha otthon készítenéd el, legelőször a kiflit szerezd be.

Egy kis történelem

Az, hogy pontosan mi a története a kiflis változatnak, biztosat nem lehet tudni. Leginkább legendák, visszaemlékezések és szubjektív véleményeket terjednek róla. A nyírségi gyros kialakulásának legvalószínűbb forgatókönyve, hogy amikor a rendszerváltás után már megérte vállalkozásba kezdeni, de alapanyagoknak még híján volt az ország, leginkább keleti rész, akkor terjedhetett el igazán a kiflis változat. Ha volt is pita, drágábban lehetett hozzájutni, amit akkoriban nem biztos, hogy egy utcai árus ki tudott termelni magának. A környező városokban annak idején semmilyen gyros nem volt, csak melegszendvics, francia pirítós, hot dog, a jól menő helyeken pedig már a hamburger is előfordult. Mire megérkezett a gyros, az már pitás volt, Nyíregyen pedig továbbra is a kiflis változat maradt a köztudatba annak ellenére, hogy már a pitás változat is elérhető volt.

Tény, hogy Magyarország nem tartozik a világ nagy hardcore gyros fogyasztó társadalmai közé, ám mégis elképzelhető, hogy néhány évtized múlva, a szabolcsi gyrost olyannyira a magunkénak fogjuk érezni, mint a lecsót. Ebben az esetben bizony a nyíregyházi lesz az eredeti magyar, amit saját ízlésünkre formáltunk. Szóval ha Nyíregyházán jársz, ne hagyd ki ezt a különleges kulináris élményt, és tolj be te is egy jó kiflist. Már az első harapás után tudni fogod, hogy miért is jó ennyire ez a kaja.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss