hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kiderült: eddig még biztosan marad az óraátállítás

default user icon
MME
Nos, nagyon úgy néz ki, hogy nálunk öt évig még biztosan marad az órák állítgatása. Hogy miért? Mert a cseheken kívül még senki nem döntött azzal kapcsolatban, hogy a nyári, vagy a téli időszámítást használják annak ellenére, hogy az Európai Unió már régen szabad kezet adott.

Jelen állás szerint azt, hogy ki melyik időszámítást kívánja használni, az országok szabad döntése lenne. Tök egyszerűnek tűnik a képlet, ám a politikai és gazdasági érdekek miatt nehéz konszenzusra jutni. Mint mondják, komoly összehangoltságra van szükség és a cseheken kívül még senki nem döntött. Náluk öt évig még biztosan marad az óraátállítás, amihez nekünk is alkalmazkodni kell, pedig ma már nincs túl sok értelme az órák ide-oda tekergetéseknek.

Szervezetünk finomreceptorait is nagyban befolyásolják ezek a változások, így azt az egyetlen órát is megérezzük, akár előre, akár visszaállításról van szó. Az időseket, a betegeket és a gyerekeket érinti érzékenyebben ez az időszak. Szakemberek szerint a megoldás az, hogy nekik már most egy órával többet kellene aludniuk.

Mint azt korábban mi is megírtuk, a téli időszámítás Magyarországon minden év októberének utolsó vasárnapján, azaz 2021-ben október 31-én kezdődik. Ezen a napon hajnali 3 órakor 2 órára állítjuk át az órákat. A csillagászatilag megfelelő időszámításhoz ilyenkor térünk vissza.

Eredetileg azért vezették be az óraátállítást, hogy a nappalokat a lakosság napi menetrendjéhez igazítsák. Az 1973-as olajárrobbanást követően 1976-ban Franciaországban vezették be először. Az indoklás az volt, hogy ezzel nagyjából 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia takarítható meg. Energiatakarékosság céljából vezették be a téli és nyári időszámítási rendszert Magyarországon is 1980-ban. Mivel napjainkra az energiafelhasználás nagymértékben megváltozott, ezért a mai számítások szerint ezzel a módszerrel már nem lehet energiát megspórolni - írja az Időkép.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss