Sokkolták a világot a svédek. Amit svéd húsgolyónak hittünk évek óta, valójában nem svéd. Svédország hivatalos oldalán ismerte el, hogy a népszerű étel nem tőlük származik, hanem török eredetű.
„A svéd húsgolyók valójában egy olyan recepten alapulnak, amit XII. Károly király hozott haza Törökországból a 18. század elején. Ragaszkodjunk a tényekhez” - írták a közösségi oldalra.
Így készül a svéd húsgolyó
A húsgolyóhoz elsősorban darált marhahúst használnak, de készítheted kétféle húsból, marhából és sertésből is. A húst összedolgozzák apróra vágott vöröshagymával, tojással, sóval, borssal, szerecsendióval, és tejbe áztatott kenyérszeletekkel, majd vizes kézzel kis gombócokat formáznak belőle, amit forró vajban kisütnek. A mártást ugyanabban a serpenyőben készítik el. A zsiradékot kiöntik, majd megszórják a serpenyőt liszttel, felöntik 2 dl húslevessel, és vajat és tejfölt kevernek hozzá és ezzel a sűrű mártással leöntik a húsgolyót. Tálaláskor zöldségeket ás áfonyalekvárt kínálnak hozzá.