Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hoppá! Nem is svéd az ikeás húsgolyó

default user icon
MME
Te is nagy rajongója vagy a svéd húsgolyónak, amiért sokszor sorban állsz az Ikeában? A svédek ma meglepő bejelentést tettek a már ikonikussá vált ételről.

Sokkolták a világot a svédek. Amit svéd húsgolyónak hittünk évek óta, valójában nem svéd. Svédország hivatalos oldalán ismerte el, hogy a népszerű étel nem tőlük származik, hanem török eredetű.

„A svéd húsgolyók valójában egy olyan recepten alapulnak, amit XII. Károly király hozott haza Törökországból a 18. század elején. Ragaszkodjunk a tényekhez” - írták a közösségi oldalra.

Így készül a svéd húsgolyó

A húsgolyóhoz elsősorban darált marhahúst használnak, de készítheted kétféle húsból, marhából és sertésből is. A húst összedolgozzák apróra vágott vöröshagymával, tojással, sóval, borssal, szerecsendióval, és tejbe áztatott kenyérszeletekkel, majd vizes kézzel kis gombócokat formáznak belőle, amit forró vajban kisütnek. A mártást ugyanabban a serpenyőben készítik el. A zsiradékot kiöntik, majd megszórják a serpenyőt liszttel, felöntik 2 dl húslevessel, és vajat és tejfölt kevernek hozzá és ezzel a sűrű mártással leöntik a húsgolyót. Tálaláskor zöldségeket ás áfonyalekvárt kínálnak hozzá.

SVÉD KONYHA - A HÚSGOLYÓN IS TÚL >>> 

VEGA, TEPSIS, TÖLTÖTT ÉS POGÁCSÁS: 9+1 EGYSZERŰ FASÍRTRECEPT, AMIT KI KELL PRÓBÁLNOD! >>> 

VARIÁCIÓK HÚSGOLYÓRA - FASÍRT 5-FÉLEKÉPPEN >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss