Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kicsi székely kürtőskalács

120 perc
rafinált
átlagos
20 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. Egy kevés cukrozott, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a sót, a reszelt citromot, majd a felfutott élesztőt.
  3. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, a tej hozzáadásával.
  4. A végén hozzáadjuk a vajat vagy olajat, és azzal egy finom, nem túl lágy tésztát kapunk. Ha túl lágy, tegyünk bele még egy kis lisztet, ha kemény, tejet.
  5. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  6. Olajozott deszkára kiszedjük, kicsit átgyúrjuk, és hagyjukmég egy kicsit pihenni.
  7. A sütőfákat megolajozzuk. (Nekem a fákat a férjem seprűnyélből vagdosta össze, kb. 12 cm-es darabokra)
  8. A tésztából Gyerekökölnyi darabokat vágunk, kisodorjuk, kb. ujjnyi vastagra, és rátekerjük az olajozott sütőfákra.
  9. A tekercseket meghempergetjük az előre odakészített kristálycukros dióban, majd sütőpapíros tepsire helyezzük.
  10. 180 fokon szép pirosra sütjük. Ha nagyon barnulna, letakarjuk fóliával.
  11. A kürtősöket még forrón levesszük a fákról, mert később már nem lehet, és egy kosárba szellősen rakva kínáljuk.

 

Megjegyzés

Unokák kedvence, ha velük sütjük még jobb buli. Ne nyújtsuk vékonyra, legyen mit enni rajta. Dióba forgatáskor legyen síma talpa, hogy ne ragadjon oda. A sütő aljába tegyünk kis edényt vízzel, mert a kelt tészta szereti a párát. Időt nem írtam, összesen kb. 2 óra, ha jó a liszt és az élesztő, és nincs hideg a konyhában. - verike

Ezek is érdekelhetnek

Friss