Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kiadós konyha - megmentett kenyerek

A kenyér-, kalács- vagy épp kiflimaradékok felhasználása nem csak anyagi megtakarítást jelent, hanem remek lehetőséget arra, hogy családunk számára igazán finom ételeket készíthessünk.

A legtöbb háztartásban – akármennyire is gondos a háziasszony – gyakran előfordul, hogy megmarad egy darabka kalács, kenyér, zsemle vagy kifli. Az önmagában fogyasztásra már nem igazán alkalmas alapanyagokból könnyedén készíthető főfogás, köret vagy akár desszert is. Sőt ezek a fogások olyan finomak, hogy érdemes miattuk direkt szikkasztani néhány péksüteményt.

A száraz kenyérből vagy más maradék péksütemény felhasználásával készülő kenyérpudingok a világ számos pontján örvendenek nagy népszerűségnek. A helyi alapanyagok felhasználásával készülő fogásoknak széles a tárháza, az édes változatok azonban leggyakrabban tejben, tejszínben áztatott kenyérféléken alapulnak, amihez juharszirupot, mézet vagy cukrot kevernek, és legtöbbször aszalt gyümölcsökkel teszik még teljesebbé.

Az édes változatokhoz - a mákos guba vonalán mozogva - adhatunk mákot, vagy más darált csonthéjassal is ízesíthetjük, de banánnal, karamellizált gyümölcsökkel, mogyoróvajjal, csokoládékrémmel, lekvárokkal, karamellkrémmel is tehetjük még változatosabbá. Az egyik legfinomabb édes kenyérpuding, a máglyarakás még annyival tud többet ezeknél, hogy sült tojásfehérje sipka alá rejti az almával rakott, lekvárral édesített, sokszor dióval dúsított fogást.

A kenyérfelfújtakhoz gyakorta készítenek különféle – a felfújt ízvilágával megegyező vagy azt ügyesen kiegészítő – szószokat. Klasszikus öntetnek számít a karamell vagy épp az ízesített csokoládé, de alkohollal kevert krémeket, sodókat is adnak hozzá. Ezek az öntetek nem csak az ízük, hanem az állaguk miatt is fontos kiegészítő a pudingoknak. Az édes pudingokat azonban nem csak szószok, hanem például fagylalt is kiegészítheti.

A sós pudingokat sajtokkal dúsíthatjuk, maradék húsokat, felvágottakat adhatunk hozzá, illetve rengeteg zöldséggel lazíthatjuk. Tökéletes választás lehet a karamellizált hagyma, de főtt répával, blansírozott paprikával, vagy cukkinikarikákkal, padlizsánkockákkal is gazdagíthatjuk. A krémek, mártások itt is ugyanúgy kiegészítői lehetnek a fogásnak, mint az édes változatoknál. A tejszínes vagy épp paradicsomos alapú mártásokat összesüthetjük az étellel, vagy a már kész fogáshoz is kínálhatjuk.

Míg mi, magyarok főleg édes kenyérpudingokat fogyasztunk, a spanyolok kedvelik a sós változatokat. A migas leggyakrabban olívaolajjal, paprikával, olajbogyóval és spenóttal, esetleg  szardellával vagy belsőségekkel összefogatott kenyérből készül, amit natúr sült húsok mellé köretként kínálnak, vagy épp tapasként tálalják.

Az amerikaiak az ilyen típusú ételeket stratának nevezik, s legtöbb esetben reggel fogyasztják. Ez a fogás leggyakrabban a már nem legfrissebb kenyér, sonka, tojás és sajt egyvelegéből áll, de az amerikaiak hajlamosak a frittatát is a straták közé sorolni. Ennek az ételnek számos változata létezik, amelyek a reggelihez gyakorta használt alapanyagok véges számú variációiból születnek.

A kenyérpudingoknál nagyon fontos szempont, hogy milyen alapanyaggal dolgozunk. A maradék kenyér karaktere meghatározhatja a készülő ételt is. A rozskenyérből készíthetünk lágy sajtokkal gazdag pudingot, az édeskés bagel maradványait aszalványokkal gazdagíthatjuk, de csalhatunk is, és maradék gofriból is készíthetünk pudingot, amit bármi olyannal rétegezhetünk, amit szívesen ennénk ezzel az édes tésztával. Ha azt szeretnénk, hogy megmaradjon a gofri vagy épp a kenyér ropogós textúrája, akkor nem szabad túl nagy adagot készíteni, inkább egy nagyobb tepsi aljába kell, hogy szétterítsük a darabkákat.

A fánkszezonba lépve jobb, ha tudjuk, hogy fánkból is készíthetünk pudingokat, sőt a töltetlen fánkokból vágott ujjnyi karikákból francia pirítóst, azaz bundáskenyeret is készíthetünk. Ugyancsak jó alap az édes bundás kenyérhez a briós vagy épp a kalácsmaradvány. A sós bundás kenyereknél pedig túlléphetünk a megszokott változatokon, és különféle töltött variációkban is gondolkodhatunk.

Az édes kategóriában szokott indulni, de bármilyen töltelékkel elkészíthető a töltött zsemle. Ezt az ételt is általában a már virágán túl lévő zsemléből szokás készíteni, amit édesített, tojással, tejföllel elkevert túróval töltenek, de ugyanígy bármi mással is megtölthető. Az egyetlen dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy - mivel ezt a tésztát előre nem áztatjuk be (bár szokás a zsemlét kissé meglocsolni) - olyan szaftosnak kell lennie a tölteléknek, hogy a sütés ideje alatt felpuhítsa a megkeményedett zsemlét.

A zsemléktől könnyedén eljuthatunk az egy-egy szeletnyi maradék kenyér felhasználására szakosodott melegszendvicsekig. Ilyen a francia croque monsieur, amelyben a besamel segít visszaadni a kenyérnek a nedvességét, vagy például az angolszász welsh rarebit, amelynél egy sörös-sajtos egyvelegnek köszönhetően kel új életre a szikkadt kenyér.

Kalácspuding

Hozzávalók:
50 dkg kalács
5 dl tej
4 tojás
10 dkg cukor
1/2 rúd vanília bele
4 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
csipet só
1 kávéskanál szegfűszeg
2 alma
1 citrom reszelt héja
8 dkg vaj

Elkészítés: A kalácsot kockacukornyi falatokra vágom, tálba teszem, és tejjel lelocsolom. Amíg magába szívja tejet, addig bekapcsolom a sütőt 180 fokra. Az almákat meghámozom és lereszelem. A vajat megolvasztom, majd a cukorral és a tojással kikeverem. A fűszereket és a sütőport a liszthez adom, majd a reszelt almával együtt a lisztet is a vajas, tojásos keverékhez adom.  Alaposan elkeverem, majd beleborítom a kalácskockákat, átkeverem, és egy mélyebb, közepes tepsibe vagy szuflétálba öntöm. A tészta 180 fokon nagyjából fél óra alatt szép barnára sül.

Monte Cristo szendvics

Hozzávalók:
8 szelet toast kenyér
8 szelet sonka
3 tojás
2 evőkanál finomliszt
8 dkg vaj
őrölt szerecsendió
őrölt feketebors
1 dl tejszín
1 dl tej
2 teáskanál mustár
15 dkg trappista sajt

Elkészítés: 2 tojást egy nagyobb tálba felütök, majd hozzáadom a harmadik tojás fehérjét, a sárgáját külön teszem.
A vajat egy lábasban megolvasztom, majd hozzáadom a lisztet, kicsit hagyom, hogy megszínesedjen, majd hozzáadom a tejszínt, és hagyom, hogy besűrűsödjön. Lehúzom a tűzről, fűszerezem, cseppet sózom, és hozzáadom a tojássárgáját, majd alaposan elkeverem.
4 kenyérszeletet egymás mellé fektetek, finoman megkenem besamellel, erre teszek 2-2 szeletnyi sonkát, majd a tojásos besamelből egy bő evőkanálnyit elkenek a sonkán, kis reszelt sajttal meghintem, majd ráhelyezem a másik kenyérszeletet is.
A tojásokhoz hozzáöntöm a tejet, villával alaposan elkeverem, majd a tojásos keverékben ügyesen megforgatom a kenyereket, és bő zsiradékban aranyszínűre sütöm a szendvicsek mindkét oldalát.

Bundáskenyér másként >>>

Ezek is érdekelhetnek