Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ki ne dobd a tojás héját! 7 tipp, hogyan használd fel

Kétségkívül húsvétkor vásároljuk és fogyasztjuk a legtöbb tojást. Ám a héját a legtöbben kidobjuk, mert nem is sejtjük, hogy mennyi mindenre használhatjuk. A növényápolástól egészen a fájdalmaink kezeléséig - máris mutatjuk a példákat!

Ahogy sonka, úgy tojás nélkül is nehéz elképzelni a húsvétit, az ünnepi fogásokat, lakásdíszeket. Ilyenkor óhatatlanul is sok lesz a maradék tojás, és persze a pucolása során keletkező szemét. A tojáshéjat azonban nem feltétlenül kellene kidobni, ugyanis rengeteg mindenre használható. Hogy pontosan mire is jó a tojáshéj? Mutatjuk!

1. Kiváló húsvéti dekorációnak

Az épen maradt tojáshéjak, amiknek csak a tetejét törtük le, kiváló helyet biztosítanak a palántáknak, virágoknak. Töltsük meg őket virágfölddel és abba ültessük a magokat, így nemcsak, hogy plusz tápanyaghoz jutnak majd a palántáink a héjnak köszönhetően, de remek dekorációul is szolgálnak. Majd csak akkor kell őket átültetni cserépbe, amikor elérték a 7-8 centimétert. De akár vágott virágokat is beletehetünk a tojásokba! 

2. Remek komposzt

Akik komposztálnak, azok nagy valószínűséggel tudják, hogy a tojáshéj egy nagyon jó összetevője lehet a komposztnak. Érdemes megtisztítani, kiszárítani, és összetörni használat előtt, mert így gyorsabban lebomlik majd.

3. Távol tartja a csigákat

A csigák bizony sok bosszúságot okozhatnak a kertben, mert kárt tehetnek a veteményesben. Ha azonban körbe szórjuk a növényeinket tojáshéjtörmelékkel, akkor a csigák hamar leszoknak majd arról, hogy a terményeinket rágcsálják, mert nem akarják majd megközelíteni őket.

4. Táplálja a növényeket

Ha tojást főzünk nem érdemes kiönteni a főzővizet sem, hiszen a tojáshéjból bőven került bele kalcium és egyéb hasznos tápanyagok, amik nagyon jót tesznek a növényeknek. Miután lehült, locsoljuk meg vele a szobanövényeket, meg fogják hálálni.

5. Erősíti a csontokat

A tojáshéjban található anyagok nem csak a növényeknek, de a csontoknak is jót tesznek, remekül kezelhető velük például a kalciumhiány. Szárítsunk ki néhány tojáshéjat 120 fokos sütőben, és törjük őket porrá. Ez az őrlemény remek kalcium-kiegészítő, amit akár a saját, akár a háziállataink ételébe is belekeverhetünk.

6. Enyhíti az ízületi fájdalmakat

A tojáshéj glükozamint, hialuronsavat és kollagént is tartalmaz, amik elősegítik az ízületek regenerálódását. Zúzzuk össze a héjat, tegyük egy befőttesüvegbe és öntsünk rá almaecetet. Nagyjából két napig hagyjuk állni a keveréket, ameddig a tojáshéj fel nem oldódik. Az így készített oldatot (ami egyébként hónapokig eláll) dörzsöljük a fájó pontokra. Ismételjük naponta, mintha csak egy fájdalomcsillapító készítményt használnánk.

7. Kiválóan súrol

Végül, de nem utolsósorban a tojáshéj akkor is a segítségünkre lehet, ha kifogytunk a súrolószerből. Törjünk össze néhány tojást, amivel nem csak az edényeket és kulacsokat, de akár a mosogatót is egyszerűen kisúrolhatjuk.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss