A piknikkel kapcsolatban mindenki valamilyen filmes vagy könyvbéli élményre alapozott álomképet kerget, a valóság az, hogy magunknak kell odahordanunk a mindenféle földi jót és a maradékot is saját vállon visszük haza, nincs cselédség, nincs személyzet, aki ezt helyettünk elvégezné. Szerencsére remek tárolóedényeket, praktikus hát- és oldaltáskákat, papírtányérokat és műanyag poharakat találtak fel, amely sokban megkönnyíti a piknik kivitelezését.
Ha tudjuk, hogy hova, mikor és miben, akkor már csak azt kell kitalálni, hogy mit viszünk magunkkal. A piknik felhozatalánál szempont, hogy mennyire van meleg, hány fővel kell számolnunk és milyen hosszan és kiadósan szeretnénk a természet lágy ölén falatozni.
Ha csak apróbb falatokat szeretnénk bekapni, akkor kitűnő választás lehet a sós és az édes muffin . Könnyedén összeállítható tésztája, papírkapszlija és tömör állaga tökéletes piknikkoszttá teszi. A megszokott édes ízek mellett a sós muffinokkal is érdemes megbarátkozni. A sütőporos tésztába süthetünk zöldségeket, előző napról maradt hideg sültet, sonkát, főtt tojást, kerülhet bele zabpehely, csonthéjas magvakkal gazdagíthatjuk, vagy akár mandulaliszttel készítve gluténmentessé is tehetjük.
A hideg sültet nem csak a sós muffin ízesítésére használhatjuk, az egyben lesütött tarja, karaj, csirke, csirkecomb, sonka vagy fasírozott szintén jó megoldást jelent a piknikre. Vihetjük egyben, vagy akár már otthon is kiporciózhatjuk.
Ha salátára vágynánk a zöldben, azt is könnyedén megtehetjük. Itt-ott már lehet kapni jégakkuval összeboronált salátástálakat, amiben az alapot egyben összekészítve vihetjük, a szószt pedig csak ott, a tálalás pillanatában adjuk a salátánkhoz.
A különféle hagyományos szendvicsek is szerepet kaphatnak a piknikben, de ha valami mutatósabb, kompaktabb dologra vágyunk, akkor kicsi pizzákat, töltött calzonéka t, empanadat vagy samosát is készíthetünk az útra. Ezek a tésztába csomagolt fogások jól bírják a gyűrődést, könnyen fogyaszthatók és jól porciózhatók.
A salátás, hideg sülttel kombinált étkezéskehez pedig érdemes valamilyen lapos kenyeret választani , amibe bele is tölthetjük a különféle fogásokat és egy nagy szendviccsé változtathatjuk.
A sültek mellé mártások helyett sűrűbb dipeket, krémeket vigyünk, jól záródó edényben biztonságosan szállítható egy sajtkrém, lencsekrém vagy bármilyen más, megfelelő konzisztenciájú dip.
Desszert fronton is a könnyen szállítható, kevéssé krémes megoldások működnek igazán jól, de nyáron gyümölcssalátában, helyben összeállítható pucér tortában is gondolkodhatunk. A piskótákhoz használt krémek esetében arra ügyeljünk, hogy nyers tojás vagy más könnyen romló alapanyag ne legyen bennük.