Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A túl steril sem jó - így használd helyesen a kézfertőtlenítőket!

Koronavírus-, influenzajárvány, gyomorfertőzések… Az ember igyekszik megvédeni magát ahogy, tudja. És a kis kompakt kézfertőtlenítők jó megoldásnak tűnnek. De vajon tényleg azok? Vegyük sorra a tényeket.

Szinte lehetetlen mindig megfelelően kezet mosni, amikor épp szükség volna rá. Például a tömegközlekedési eszközök használata után, vagy miután távoztunk az orvosi rendelőből. Ilyenkor jól jönnek a kis zselés kézfertőtlenítők, amik a leírás szerint elpusztítják a legtöbb baktériumtörzset, gombát és számos vírustörzset is.

De azért vegyünk sorra néhány fontos tényezőt, mert bizony káros hatásai is vannak a kézfertőtlenítőnek.

Mi van a flakonban?

A fertőtlenítéshez természetesen fertőtlenítőszerre van szükség, ami általában alkohol vagy triklozán. Mind a kettővel érdemes vigyázni!

Alkohol

Az alkohol elpusztítja a vírusos gastroenteritis (vírus okozta gyomor-bél rendszeri fertőzés) vírusát és az influenza vírusát is. Fontos azonban, hogy nem véd a például a norovírusos fertőzésekkel szemben, ami hányással-hasmenéssel járó betegséget okoz. Gyakori használat esetén pedig erősen szárítja a bőrt és növeli az ekcéma kialakulásának esélyét is.

Triklozán

A triklozán egy klórozott aromás vegyület, amit fertőtlenítő-, gomba és baktériumölő szerként ismernek. Egyik nagy hátránya, hogy hatására a baktériumok rezisztenssé válnak az antibiotikumokkal szemben, vagyis a triklozán-tartalmú kézfertőtlenítővel pont az ellenkező hatást érhetjük el, mint amit szeretnénk. Minél többet használjuk, annál kevésbé leszünk ellenállóbbak a különféle betegségekkel szemben. Egyes források szerint a triklozán a hormonjainkra sincs jó hatással: felborítja a szervezet hormonháztartását, mivel megváltoztatja annak normális működését.

Illatanyagok

A két fő összetevő mellett az illatanyagok is okozhatnak problémákat, az illatosított változat ugyanis nagy eséllyel tele van olyan kémiai vegyületekkel, mint a flatátok vagy parabének, amik szintén károsíthatják a hormonrendszert.

Konklúzió: csak mértékkel használjuk a kézfertőtlenítőket!

Semmiképpen nem érdemes tehát percenként használni a nálunk lévő kézfertőtlenítő gélt, mert azzal, jóval többet ártunk, mint használunk. Kiszárad a kezünkön a bőr, rezisztensé vállunk az antibiotikumokkal szemben, és egy túl steril környezetet teremtünk magunknak, ami miatt gyengülhet a szervezetünk védekezőképessége. Amikor nagyon érezzük a kéztisztítás szükségességét, de nem tudunk kezet mosni, akkor viszont jól jöhet, ez átlagosan napi 1-3 alkalom.

kézmosás vs. kézfertőtlenítés

Gyakori az a kérdés, hogy a kézmosás vagy a kézfertőtlenítés hatékonyabb-e. A kettőt össze sem lehet hasonlítani. A megfelelő kézmosás ugyanis mindennek az alapja, a kézfertőtlenítő gél, csak kényszermegoldás.

ILYEN GYAKRAN KELL LECSERÉLNED A MOSOGATÓSZIVACSOD! >>> 

5 DOLOG, AMIT ÉRDEMES NAPONTA TISZTÍTANI A KONYHÁBAN >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss