Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kezdd így a napot! Turbó napindító amerikai palacsintával!

Az amerikai filmekből jól ismert jelenet, ahol a főhős palacsintát reggelizik, a pincérnő pedig szorgosan tölti újra a vendég csészéjét kávéval. Nem kell hollywoodi karakternek lenni ahhoz, hogy mi is hasonlóan kényeztethessük magunkat reggelente! Érvek következnek, miért szeretjük az amerikai palacsintát!

Puha, kerek palacsinták: a tengeren túli palacsinta fajták alig nagyobbak, mint a tenyerünk, de kissé vastagabbak - a benne lévő sütőpornak köszönhetően. Alapjuk ugyanúgy a tojás, a liszt és a tej hármasa, mint a hazai verzióknak. Feltekerni azonban nem kell, és hihetetlen változatos feltétekkel lehet fogyasztani!

Amerikai palacsinta >>>

Juharszirup, csokiszósz és sok-sok gyümölcs

Mivel is együk az amerikai palacsintát? Bármivel, ami önmagában is finom, de palacsintával még finomabb. Klasszikus verzió a juharszirupos változat. Az egyes juharfajták törzséből nyert, természetes édesítőt már az amerikai indiánok is gyűjtötték. A legtöbb nagy élelmiszerláncnál kapható, ha azonban mégsem tudjuk beszerezni, helyettesíthetjük mézzel is. Mindenki kedvence a csokis változat. Ehhez elég csak kicsit megolvasztani egy adag tejcsokoládét, de még finomabb, ha kevés tejszínnel is lazítjuk a szószt. Nyáron, egy ráérős reggelen fordítsunk a tálalásra egy kicsit több időt. Amíg kisülnek a palacsinták a forró vajon, készítsünk mellé többféle friss gyümölcsöt. Isteni lesz felkockázott barackkal, sárgadinnyével, vagy eperrel. Télvíz idején tökéletes választás lehet hozzá néhány kanál lekvár is.

Turmix és smoothie

És ha már kényeztetés, akkor az italokról se feledkezzünk meg. A jól ismert eper-banán és csokis turmixok mellett, próbálkozhatunk szuper egészséges smoothie-kal, azaz sűrű, gyümölcsös italokkal is. Néhány kanál fagyasztott áfonyából, vagy málnából, némi narancsléből pazar frissítőt varázsolhatunk. De jó összeállítás az alma, eper, banán is. A gyümölcsökön és dzsúzokon kívül csak egy botmixerre van szükség.

A francia crepe-től a magyar palacsintáig

Ez a csodás étel - illetve ennek őse, már évezredek óta szerepel az ember étlapján. Már a rómaiak idejében is készítették, különböző változatai az egész világon elterjedtek. Az amerikai palacsintához a Skóciában készítettek hasonlítanak a legjobban. A francia crepe-t hatalmas, forró vaslapon sütik, speciális fa lapáttal terítik szét, majd sütik meg. Legismertebb a Crepe Suzette, azaz a narancslikőrös palacsinta. Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén is közkedvelt. Nálunk talán a Gundel és a Hortobágyi a legnépszerűbb az éttermek kínálatából, míg otthon, a háziasszonyok az egyszerű lekváros, túrós és kakaós palacsintákat készítik. Nemcsak Magyarországon fogyasztanak sós változatot. Az orosz konyha különlegességét a blinit, az apró élesztős palacsintát kaviárral és tejföllel kínálják. Az európai kontinens mellett Afrikában és Ázsiában is kaphatók mindenféle palacsintavariációk. Thaiföldtől Kambodzsáig minden utcai árus kínálja a szuper édes, ragacsos banános palacsintát, ami minden hátizsákos turista kedvence.

Palacsintát, vagy gofrit sütnél? Itt találod a recepteket! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss