Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keverve és kelten is tökéletes - variációk kuglófra

A kuglóf igazi uzsonnasütemény, a házi finomságok egyik koronázatlan királynője, amelyet számtalan módon elkészíthetünk.

Az eredeti kugelhopf igazi bécsi különlegesség volt, közeli rokon a tojásban és vajban gazdag briósnak , valamint az olaszok kedvelt süteményének, a panettone-nak.

A kuglófot az osztrákok általában édes kelt tésztából készítették, amelyet néha aszalt gyümölcsökkel gazdagítottak, s a kész kuglófot is szívesen díszítették porcukorral. A sütemény régóta közkedvelt, ez volt a kedvence Marie Antoinette-nek is.

A sütemény egyediségét főleg a formája adja meg, amelyhez készített speciális, kürtős belsejű sütőedényt először fajanszból készítették, a későbbi formák már fémből születtek, ma pedig kedvelt és elterjedt a szilikon forma is.

Kevert tészta vs. kelt tészta

Szinte bármilyen, jó konzisztenciájú édes tésztából lehet kuglóf, de ha biztosra akarunk menni, akkor azt mondhatjuk, hogy a kelt tészta és a kevert tészta az ideális kuglófalapanyag.

A kelt tészta a valódi klasszikus. A kenyérhez képest több tojással, tejjel vagy tejszínnel kidolgozott tésztához kevés cukrot kell adni, majd jöhet a variációk végtelen sora.

Első körben el kell dönteni, hogy milyen ízesítéssel fogunk dolgozni.

Nagyon izgalmas választás lehet, ha a tésztát kétfelé szedjük, s az egyik adagot kevés kakaóporral színezzük, ízesítjük.  A kétféle tésztát fonhatjuk, de akár azzal is eljátszhatunk, hogy a két tésztát vékonyra nyújtva, egymásra fektetve, majd feltekerve fektetjük bele a formába, ennél a kész kuglóf biztos, hogy a végén gyönyörű metszetet kapunk.

A kelt tészta mellett nagyon jó és egyszerű megoldást kínál a kevert tészta. A különféle meglévő kevert tésztás receptjeinket felhasználva sokféle kuglófot készíthetünk.

Itt is – ahogy a kelt tésztás változatnál – érdemes eljátszani a különféle tésztákkal.

A klasszikus márványtortát könnyedén megalkothatjuk kuglófban is, csak ügyesen kell felváltva kanalazni a tésztát a formába. A kelt tésztás kuglóffal ellentétben a kevert tésztás süteményeknél nehezebb beilleszteni a tölteléket, ellenben – egy jó nagy forma esetében – kipróbálhatjuk a nyári bedobós tésztáinkat is, amibe meggy, cseresznye vagy nem túl lédús sárgabarack is kerülhet.

Tippek a tökéletes töltött kuglófhoz

- A kuglófnál – ellentétben a legtöbb kevert tésztás süteménnyel – nagyon fontos a metszet, azaz, hogy hogyan is néz ki a végeredményben egy-egy szelet. Ezt a szép metszetet nem csak kétféle tésztával érhetjük el, hanem a különféle töltelékekkel is kialakíthatunk egy mutatós mintázatot.

- A kelt tésztáknál a különféle töltelékekkel rendkívül jól lehet játszani.
Ha nem a tésztát szeretnénk színezni, ízesíteni, akkor érdemes gazdag töltelékkel ellátni a tésztát és úgy felcsavarni.

-Arra ügyeljünk, hogy a kész sütemény szeletelve is mutatós legyen, ha túl sok a töltelék és kevés a tészta, akkor megvan rá az esély, hogy a süteményünk szeletelés közben szétesik. Törekedjünk arra, hogy a végeredményben nagyjából azonos vagy kicsit nagyobb mennyiségű tészta jelenjen meg a mintázatban, mint töltelék. 

-A tölteléket nem csak a tekercsekbe csempészhetjük bele. A különféle finomságok, az aszalt gyümölcsök, marcipándarabkák, kandírozott citrom- és narancshéjak megjelentnek a tésztában is, a mák, dió, mandula, mogyoró pedig darált formában részben ki is válthatja a lisztet.

- Jó töltelék lehet a lekvár,  a különféle mogyoró- és kakaókrémek, ha kellően sűrűek, a tojássárgájával kikevert, citrommal ízesített, cukorral édesített túró- vagy sajtkrém is kerülhet bele.

- A tölteléket nem csak a vékonyra kinyújtott tésztába csavarhatjuk bele, hanem mind a kelt tésztás, mind a kevert tésztás kuglófok esetében jó megoldást jelent a rétegezés. Egy réteg tészta, amit kicsit megmélyítünk (árkot húzunk benne), egy réteg töltelék,. Tésztával indítsunk és zárjunk. Ha jó mennyiség került bele, akkor a végeredmény mutatós és finom lesz.

- A tölteléken kívül a kuglóf tésztáját is fűszerezhetjük. A legegyszerűbb kuglófnak is jó áll a frissen reszelt citrom- vagy narancshéj, a vanília, de fahéjjal, kevéske szegfűszeggel, szegfűborssal, szerecsendióval, kardamommal is nyugodtan fűszerezhetjük.

Mivel dekorálhatjuk a kuglófot?

A kuglóf sütését követően, miután rácsra állítva hagytuk kihűlni, a külsejét is dekorálhatjuk.  A belső ízvilágának megfelelően a külsejét bevonhatjuk olvasztott ét- vagy tejcsokoládéval, készíthetünk különféle ízesítésű és színű cukormázat. Ezek közül mutatós és finom a citromos, málnás vagy meggyes máz. Amíg a csokoládés vagy cukros máz nem kötött meg, addig megszórhatjuk színes cukorgyöngyökkel, szeletelt mandulával, vagy akár szemes mákkal is.

Ha nem szeretnénk bevonni a süteményt, de mégis adnánk neki valamilyen mutatós külsőt, akkor megszórhatjuk egy kevés porcukorral vagy a közepében tátongó lyukat feltölthetjük idénygyümölcsökkel.

Kuglófot nyáron?

A kuglóf tökéletes választás lehet bármilyen uzsonnára, akár egy grillparti zárásához is remek, hisz könnyen elkészíthető, mutatós, s friss gyümölccsel vagy gyümölcs chutneyval, esetleg friss lekvárral kínálható, de egy tartalmasabb kuglóf mellé nyugodtan kínálhatunk fagylaltot vagy friss tejszínhabot is.

Mogyorókrémes kuglóf

4 tojás
25 dkg finomliszt
25 dkg cukor
25 dkg vaj
csipetnyi sütőpor
4 ek mogyorókrém

Egy nagyobb tálba kimérem a finomlisztet, amihez én egy kevés sütőport szórok. Egy másik edénybe kimérem a cukrot, s ebbe beleütöm a tojásokat is. Egy habverővel alaposan kikeverem a cukros tojást, majd egy forralóban kis lángon megolvasztom a vajat. Amíg olvad a vaj, addig hozzáadagolom a lisztet a cukros masszához, s kidolgozom. Végezetül az olvadt vajat is apránként a tésztába keverem. Ezután a mogyorókrém következik, amit egy másik forralóban kicsit megolvasztok, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

A szilikon kuglófforma aljába kanalazom a tészta egynegyedét, majd jöhet a fél adagnyi mogyorókrém. Erre a maradék tészta felét kanalazom rá, majd az összes mogyorókrémet rásimítom, s végezetül jöhet az utolsó adag tészta is. 180 fokon 40 perc alatt készre sütöm. A formában hagyom kicsit hűlni, hogy a megolvadt krém kicsit visszakössön, majd tálra borítva hűlhet még egy rövid ideig.

Karintiai reindling

Tészta:
50 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dl langyos tej
1 nagyobb tojás
5 dkg cukor
csipetnyi só

Töltelék:
15 dkg mazsola
3 ek rum
3 dkg olvasztott vaj
6 dkg cukor
3 tk őrölt fahéj

A lisztet kimérem, átszitálom, majd hozzáadom a cukrot és a sót. A vajat a tejhez adom, majd langyosra melegítem. A langyos tejhez ütöm a tojást, alaposan elkeverem, belemorzsolom az élesztőt, majd a keveréket fokozatosan a liszthez adom. Alaposan kidolgozom, majd egy nagyobb tálba teszem, letakarom, s ott hagyom kelni. Amíg kel a tészta, addig egy tálba kimérem a mazsolát és meglocsolom az alkohollal.

Amikor kész a tészta, akkor finoman lisztezett felületen ujjnyi vékonyra nyújtom. A felületét olvasztott vajjal megkenem, egyenletesen meghintem cukorral és fahéjjal is. Ezután a mazsolával is meghintem, majd feltekerem. Lehetőleg szorosan tekerem, de arra ügyelek, hogy ne nyújtsam tovább a tésztát. A felcsavart tésztakígyót a kuglófformámba fektetem és 20 percet hagyom kelni. Addig pont felfűt a sütő 185 fokra, amiben aranyszínűre sütöm nagyjából 40-45 perc alatt.

Ha elkészült, akkor rácsra borítom és hagyom kihűlni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss