Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A legjobb 2 az 1-ben gluténmentes tészta, amiből brutáljó pizzát és lángost is készíthetsz!

default user icon
MME
A gluténmentes étrend bevezetése bizony nem könnyű, szerencsére viszont sok gluténmentes termék könnyíti meg a betegek életét. Ezek között segít eligazodni Koháriné Szabó Éva, aki a Mindmegettén indult videósorozatában gluténmentes ételeket készít. Ebben a részben megmutatja, hogyan lesz ugyanolyan könnyű és foszlós a gm lángos, ropogós szélű a mentes pizza, mint a búzalisztből készült társaik.

A gluténérzékenység, jelenlegi tudásunk szerint nem orvosolható, viszont diétával jól karban tartható allergia. Ez a gluténmentes diéta szerencsére sok alapanyagot enged használni, ám egy dolog mindenkinél gondot okoz: a kenyér, illetve a különféle péksütemények, sütemények, édességek elkészítése, ahol a búzaliszt hiánya a legjobban megmutatkozik. A gluténmentes lisztekből ugyanis pont a glutén, a ragasztóanyag hiányzik, ami összetartja a tésztát. Erre jelent megoldást az útifűmaghéj, a rost, ami megköti a vizet, így könnyíti, puhítja a gluténmentes kelt tésztákat, melyek nem száradnak ki. De már számos olyan gluténmentes lisztkeverék is van a piacon, melyekbe eleve kerül útifűmaghéj.

Abban, hogy sikerüljön eligazodni közöttük, Koháriné Szabó Éva, a Gluténmentes Íz-lik blog tulajdonosa fog segíteni, aki mostantól a Mindmegettén is megmutatja kedvenc gluténmentes receptjeit. Sütött már finom, foszlós gluténmentes kenyeret, mennyei diós kalácsot, extra kakaós, kívül ropogós gluténmentes kakaós csigát - ma pedig a hagyományoshoz döbbenetesen hasonló, 2 az 1-ben pizza és lángostészta készült a kezei között.

Hozzávalók a glutánmentes pizzához  és lángoshoz:

Az pizza és lángos alaptésztához:
50 dkg It’s us miklos’ universal plusz mix lisztkeverék
2,5 dkg friss élesztő, vagy 1 csomag szárított élesztő
1 tk cukor
1 dkg só
45 dkg langyos víz
2 ek étolaj

A házi pizzaszószhoz:
5 dl paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
5-6 bazsalikom levél
2 tk oregánó
2 ek olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint cukor

Elkészítése:

  1. A pizza, lángos alaptésztához a langyos vizet, a cukrot egy keverőtálba mérjük, belemorzsoljuk az élesztőt és pár perc alatt felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és egynemű tésztát gyúrunk, közben az olajat is ráöntjük.
  2. A tésztát szobahőmérsékleten kelesztjük kb. 30 percet.
  3. A kissé megkelt tésztából ezután készülhet a lángos, illetve a pizza. Ebből a mennyiségből kb. 4 pizza vagy 8 db lángos készíthető.
  4. A lángoshoz 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát és bucikat formázunk belőle, majd ezeket enyhén olajos felületen kinyújtjuk kb. 3 mm vastag korongokká. A kinyújtott tészták mindkét oldalát megsütjük bő, forró olajban aranybarnára. A lángost ízlés szerint tálaljuk.
  5. A pizzához a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd kinyújtjuk kb. fél cm vastag korongokká, majd a pizzasütő formára tesszük.
  6. A 220 fokra előmelegítjük, majd 8-10 perc alatt elősütjük a lapokat.
  7. A pizzaszószhoz az összes hozzávalót egy tálba mérjük és botmixer segítségéve simává turmixoljuk.
  8. Ezután tegyük rá az ízlés szerinti feltétet, megszórjuk reszelt sajttal a tetejüket és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss