Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszt! Holtverseny az első helyen a ketchupok versenyén

Közel 350 éve már, hogy ismert a Földön a ketchup. Kezdetben Kínában majd angol, illetve holland tengerészek révén megkezdte európai hadjáratát is. Paradicsomból készült, fűszerezett mártás, ami főként savanykás ízével hódít.

Mellesleg egy ősi magyar mondás szerint nincsen rossz étel, csak kevés ketchup. Öntjük mindenre, mintha muszáj lenne. Sokáig tanakodtunk, hogy csípős vagy pont nem csípős kategóriát teszteljünk, de végül utóbbi nyert, ezeknél talán jobban érezni a tiszta „paradicsom” ízét.

ÉTTEREMAJÁNLÓK, KRITIKÁK ÉS TESZTEK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>> 

11 különböző márka és egyik sem csípős. Fő célunk az volt, hogy megízleljük, melyik a legjobb és a legparadicsomosabb mártás. Másodsorban pedig azt figyeltük, hogy mennyire édes egy-egy példány. 

Regal

Alakra kissé kecses, akár egy salátaöntet, holott ez is egy mezei ketchupnak számít. A kupakját éles, szúró vagy vágóeszközzel kell átszúrni, olyan vastag a műanyag, akár a 90-es évek végén. Illatra meglepően tisztán érződik belőle a paradicsomaroma. Kóstolásnál ez a hév visszább vesz, és helyét átveszi egy gyengén paradicsomos ízvilág, ami iszonyat édes.

Adatok: paradicsom sűrítmény 14,5%, 100 grammban 16 gramm a cukor, kiszerelés 450 grammos, 449 ft

TESZT! KÉT NAGY MÁRKA ÉS EGY MEGLEPETÉS A LEGJOBB MAJONÉZEK KÖZÖTT >>> 
Kalocsai

100% magyar paradicsomból készül, amit melldöngetve hirdet a ráhelyezett címke. Illatra nem meggyőző, alig érezni rajta, hogy ennek köze van a paradicsomhoz bármilyen formában is. Kóstolva jön bele egy kis ketchupos érzés, de nem kell csodákat várni. Édességről nem igazán lehet beszélni, inkább savanykás.

Adatok: sűrített paradicsom 28%, 100 grammban 21 gramm a cukor, kiszerelés 750 grammos, 499 ft

Globus

Az egyik nagy név a mezőnyben. Cseppmentes kupakja tényleg nem parasztvakítás, sokat segít a mindennapi használat során. Illatra érezni rajta, hogy milyen zöldségből készült, téveszthetetlenül paradicsomos. Kóstolva megmarad ez az érzés, annyival egészül még ki a mutatvány, hogy érezzük a pürés állagot rajta. Enyhén édes, de még elviselhető szerencsére.

Adatok: paradicsompüré 63%, 100 grammban 22 gramm a cukor, kiszerelés 450 grammos, 569 ft

TESZT! KÉT HAGYMÁS-TEJFÖLÖS CHIPS IS AGYONVERTE A MEZŐNYT >>> 
Felix

Nagy ismeretségnek örvend a Felix ketchup is, rengeteg vendéglátóegységben találkozunk flakonjával, az más kérdés, hogy minden esetben valójában is azzal van-e feltöltve. Illatra nem nagy csoda. Kóstolva egy lágy paradicsomos irány elindul, de becsatlakozik mellé az édesség és bizony ketten kicsit émelyítő hatást eredményeznek. Kevesebb édességgel jobban dalolna.

Adatok: 172 gramm paradicsomot használnak fel 100 gramm előállításához, 100 grammban 18 gramm a cukor, kiszerelés 450 grammos, 632 ft

Lomee

Meglepő lendülettel csap ki belőle a szósz, szóval csak óvatosan, mert könnyen mosásra ítélhetünk pár ruhadarabot magunk körül. Illatra sokat nem árul el magából, inkább ízével próbál foglyokat ejteni. Van egy kis mellékíze, amit lehetetlen behatárolni, de többségében egy élénk paradicsomos ízvilág uralkodik benne. Édességnek nyoma sincs, hiába magas cukortartalma.

Adatok: 230 gramm paradicsomot használnak fel 100 gramm előállításához, 100 grammban 21 gramm a cukor, kiszerelés 650 grammos, 399 ft

SALSA ÉS SAJTSZÓSZTESZT: MELYIK A LEGJOBB BOLTI MÁRTOGATÓS? >>> 
Spar

Illatra éppen, hogy mutatja magát a paradicsom. A probléma igazán akkor jön, ha megkóstoljuk. Eszeveszett édesség uralkodik a szósz lelkében, ami alig hagy teret a tiszta paradicsomíznek. Túl édes és túl édes.

Adatok: 160 gramm paradicsomot használnak fel 100 gramm előállításához, 100 grammban 19 gramm a cukor, kiszerelés 500 grammos, 399 ft

Univer

E-szám mentes, ami bizony pozitívum már vakon is. Illatra kellemes, érezhetően paradicsomos gőzök törnek fel belőle. Kóstolva feltűnő, hogy mennyire laza, híg állaga van, szinte azonnal elterül azon, amire rányomjuk. Ízre egészen kiváló, tisztán paradicsomos elemek dolgoznak szánkban. Édességről nem beszélhetünk, illetve kellemetlen savanykás utóíze sincsen.

Adatok: 180 gramm paradicsomot használnak fel 100 gramm előállításához, 100 grammban 17,3 gramm a cukor, kiszerelés 470 gramm, 555 ft

NEM MIND EHETETLEN! TESZTELTÜK AZ ÜVEGES BOLOGNAI SZÓSZOKAT >>> 
Kania

A LIDL mezején találni kizárólag! A flakon hirtelen egy másik nagy klasszikusra hajaz, de lehet, hogy csupán a véletlen műve az egész. Cseppmentes kupak ez is, csak nincsen annyira reklámozva. Illatra egészen sovány, alig érezni rajta a paradicsomot. Ízvilágával úgy hajigál minket jobbra-ballra, mint Robinsont a tengeri vihar. Egy pillanatig kapunk édességet, amit azonnal savanykás folytatás követ, majd hirtelen jön egy tiszta paradicsomos pillanat, majd a végét befogja egy kicsit műanyag utóíz. Érdekes.

Adatok: 72% sűrített paradicsomvelő, 100 grammban 23,4 gramm a cukor, kiszerelés 565 gramm, 339 ft

CBA

Illatra egy szúrós paradicsom, ami mellé gyanúsan besunnyog egy kevéske édesség. Kóstolásnál aztán borul a szaglásforma. A paradicsomosság elrejtőzik, helyébe belép egy savanykás ízvilág. Az édességről nem lehet többet mondani, mivel kóstolva egyáltalán nincsen jelen.

Adatok: sűrített paradicsom 13%, 100 grammban 19 gramm a cukor, kiszerelés 500 gramm, 299 ft

A NAGY TEJFÖLTESZT! 3 TERMÉK IS VERI A MEZŐNYT >>> 
Heinz

Alighanem az első brand amire asszociál az átlag halandó, ha meghallja a ketcup kifejezést. Klasszikus csomagolás, amit kilométerekről vakon, háttal is felismerünk már. Illatra enyhén paradicsomos, illetve feltűnően hígabb, mint az átlag ketchup. Kóstolásnál intenzívebb paradicsomos élményben lesz részünk, ami mellé semmi édesség nem párosul szerencsére.

Adatok: 148 gramm paradicsomot használnak fel 100 gramm előállításához, 100 grammban 22,8 gramm a cukor, kiszerelés 342 gramm, 579 ft

Tesco

Hála a jó égnek erre is rákerült a 100% elégedettséget biztosító plecsni, ami azonnal nyugalommal árasztja el remegő gyomrunkat. Kár. Illatra visszajön a remegés, mivel egy tipikusan "műaroma" illata van, ami még a szomszéd polcon se látott valódi paradicsomot. Kóstolva megtudjuk, hogy ízre semmi paradicsomos jelleg, cserébe viszont van egy savanykás utóíz, ami rendesen kapar is torkunk körül.

Adatok: nem tudjuk mennyi paradicsom, 100 grammban 22,1 gramm a cukor, kiszerelés 700 gramm, 569 ft

CSEMEGESZALÁMI-TESZT: AZ OLCSÓ IS LEHET FINOM! >>> 
Ítélet

Ez most nem a meglepések tesztje volt, nagyjából igazolódott a papírforma. A nagy nevek hozták, amit elvárunk tőlük, azaz a kicsivel jobb minőséget. Holtversennyel a Heinz és a Globus kaparintotta meg az aranyérmet. Szorosan mögöttük a második helyen az Univer található.

A második és a harmadik hely között már hatalmas űr tátong. A Felix felfért a dobogóra, de szinte mondhatjuk, hogy másik liga. Innen lefelé pedig megindul a mélyrepülés. Tömegek sokkolására alkalmas például a Regal, ami veszett édes, illetve a CBA, ami leginkább viccből hívható paradicsomnak. Akik édességként akarnak tekinteni a ketchupra, azok vásárolják a SPAR sajátját.

A mezőny többi versenyzője a középmezőnyt erősíti. Van köztük savanykásabb és édesebb is, ezek már nagyon apró különbségekkel harcolnak. Sort kerítünk majd a csípősekre is, ezek után kíváncsiak lettünk, hogy melyik hozza el a pokol égető tüzét valójában!

Ezek is érdekelhetnek

Friss