Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szenzációs: két magyar leves is a világ 100 legjobbja között – itt a lista!

default user icon
MME
Kedvenc mértékadó nemzetközi gasztroportálunk, az angol TasteAtlas ismét előtállt egy TOP 100-as listával, amelyben a világ legjobb leveseit rangsorolja. Most sem maradtunk szégyenben: két magyar specialitás is befért a rangos lista első 30 helyére!

A TasteAtlas, a magát „hagyományos ételek, helyi alapanyagok és autentikus éttermek világatlaszaként" definiáló oldal nemrégiben összeállította a világ legjobb 100 tortáját tartalmazó listát, amelyen helyet kapott 5 ismert és közkedvelt magyar édesség is.

Legfrissebb listájuk a világ leveseit szemlézte, ahol két klasszikus magyar fogás is bekerült – nemhogy a legjobb 100 közé, de bőven a mezőny elejére!

Nézzük, melyik ez a kettő!

16. Gulyás

„A gulyás egy jól ismert étel, amely a magyar határon kívül is óriási népszerűségnek örvend. A szó sok országban a sűrű pörkölt szinonimája, míg nálunk a gulyás leginkább a levesszerű ételt jelöli, ezért ezt az ételt gulyáslevesnek is nevezik" – kezdi a leírást a TasteAtlas. „Hagyományosan marhahúsból készítik, amelyet gazdag paprikás lében párolnak, általában hagyma, paprika, gyökérzöldségek, különféle fűszerek, esetenként paradicsom (néhány regionális változatban) kerül mellé." Nálunk így készült:

Hozzávalók a kedvenc gulyáslevesünkhöz:

A gulyásleveshez:

  • 2 ek zsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 50 dkg sertéscomb
  • bors
  • 2 ek pirospaprika
  • 1 tk kömény
  • 2 db babérlevél
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db paradicsom
  • 1/2 db zellergumó
  • 50 dkg krumpli

A galuskához:

  • liszt
  • 1 db tojás


 24. Húsleves

„Hagyományosan marha-, sertés- vagy csirkehúsból vagy húsos csontból is készülhet ez a kiadós magyar leves, a húson kívül általában tésztát, gyökérzöldséget, krumplit, karalábét és különféle fűszereket tartalmaz. Mindig melegen tálaljuk!" – írja a húslevesünkről a TasteAtlas, és egyetlen szavát sem tudjuk megcáfolni – csupán kiegészíteni a mi kedvencünkkel:

A legfinomabb húsleves:

  • 60-70 dkg húsos sertéscsont
  • 1 csomag leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kb. 15 szem fekete bors
  • 1 db paradicsom
  • 1 db t. v. paprika
  • 1 ek só

A tálaláshoz:

  • 1 csomag levestészta

 

A világ legfinomabb levese a TasteAtals szerint nem más, mint a 

Tonkotsu ramen

A Tonkotsu egy különleges japán húsleves, azaz ramen, ami egy sertéshúsból külön elkészített levesből, friss tojásos tésztából, puha sárgájú főtt tojásból és omlós hasaljaszalonnából áll. A ramen tetejére általában apróra vágott mogyoróhagymát, bambuszrügyet, algát és csemegekukoricát pakolnak. A zamatos levehez több órán át főzik a sertéscsontokat, egészen addig, míg a kollagén és a zsír teljesen kioldódik belőlük. Ettől lesz olyan selymes és tápanyagban gazdag az az egyszerű, átlátszó lé is.


Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss