A TasteAtlas, a magát „hagyományos ételek, helyi alapanyagok és autentikus éttermek világatlaszaként" definiáló oldal nemrégiben összeállította a világ legjobb 100 tortáját tartalmazó listát, amelyen helyet kapott 5 ismert és közkedvelt magyar édesség is.
Legfrissebb listájuk a világ leveseit szemlézte, ahol két klasszikus magyar fogás is bekerült – nemhogy a legjobb 100 közé, de bőven a mezőny elejére!
Nézzük, melyik ez a kettő!
16. Gulyás
„A gulyás egy jól ismert étel, amely a magyar határon kívül is óriási népszerűségnek örvend. A szó sok országban a sűrű pörkölt szinonimája, míg nálunk a gulyás leginkább a levesszerű ételt jelöli, ezért ezt az ételt gulyáslevesnek is nevezik" – kezdi a leírást a TasteAtlas. „Hagyományosan marhahúsból készítik, amelyet gazdag paprikás lében párolnak, általában hagyma, paprika, gyökérzöldségek, különféle fűszerek, esetenként paradicsom (néhány regionális változatban) kerül mellé." Nálunk így készült:
Hozzávalók a kedvenc gulyáslevesünkhöz:
A gulyásleveshez:
- 2 ek zsír
- 2 fej vöröshagyma
- 50 dkg sertéscomb
- só
- bors
- 2 ek pirospaprika
- 1 tk kömény
- 2 db babérlevél
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db paradicsom
- 1/2 db zellergumó
- 50 dkg krumpli
A galuskához:
- liszt
- 1 db tojás
24. Húsleves
„Hagyományosan marha-, sertés- vagy csirkehúsból vagy húsos csontból is készülhet ez a kiadós magyar leves, a húson kívül általában tésztát, gyökérzöldséget, krumplit, karalábét és különféle fűszereket tartalmaz. Mindig melegen tálaljuk!" – írja a húslevesünkről a TasteAtlas, és egyetlen szavát sem tudjuk megcáfolni – csupán kiegészíteni a mi kedvencünkkel:
A legfinomabb húsleves:
- 60-70 dkg húsos sertéscsont
- 1 csomag leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
- 1 gerezd fokhagyma
- kb. 15 szem fekete bors
- 1 db paradicsom
- 1 db t. v. paprika
- 1 ek só
A tálaláshoz:
- 1 csomag levestészta
A világ legfinomabb levese a TasteAtals szerint nem más, mint a
Tonkotsu ramen
A Tonkotsu egy különleges japán húsleves, azaz ramen, ami egy sertéshúsból külön elkészített levesből, friss tojásos tésztából, puha sárgájú főtt tojásból és omlós hasaljaszalonnából áll. A ramen tetejére általában apróra vágott mogyoróhagymát, bambuszrügyet, algát és csemegekukoricát pakolnak. A zamatos levehez több órán át főzik a sertéscsontokat, egészen addig, míg a kollagén és a zsír teljesen kioldódik belőlük. Ettől lesz olyan selymes és tápanyagban gazdag az az egyszerű, átlátszó lé is.
Ajánljuk még:
- A KÜLFÖLDIEK SZERINT EZ A 10 LEGJOBB MAGYAR ÉTEL, AMIT EGYSZER MINDENKINEK MEG KELL KÓSTOLNI >>>
- KIAKADTUNK! EZ A 10 LEGROSSZABB MAGYAR ÉTEL A KÜLFÖLDIEK SZERINT >>>